Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-09

Guld och japanska yen stiger efter ökade Nordkorea-spänningar

Dollarn handlas något starkare mot euron men är försvagad mot yenen tidigt på onsdagen. USA-räntor har rört sig nedåt sedan svensk stängning på tisdagen i spåren av krigsretorik mellan Nordkorea och USA.

Guldet stiger omkring 0,7 procent till över 1270 dollar per troy oz. Ädelmetallen är upp över 10 procent räknat i dollar i år. Även silverpriset stiger efter den ökade Nordkorea-oron. 

"Det är en tydlig risk-av-miljö som lyfter yenen när investerare fokuserar på den senaste utvecklingen rörande Nordkorea", sade ränteanalytikern Kumiko Ishikawa på Sony Financial Holdings till Reuters.

Euron har försvagats till nivån 1:1740 mot dollarn, från 1:1780 på tisdagseftermiddagen. Yenen har samtidigt stärkts till strax under 110 mot dollarn, således kring den starkaste nivån sedan mitten av juni. Kronan är i stort oförändrad mot euron kring 9:61 men 3 öre försvagad mot dollar till 8:19.

USA:s president Donald Trump har uppgivit att Nordkorea kommer "mötas av eld och lågor" och "kraft som världen aldrig sett förut" om Nordkorea fortsätter att utgöra ett hot mot landet. Uttalandet var en reaktion på en rapport från Washington Post som hävdade att Nordkorea utvecklat en kärnvapenstridsspets som är så pass liten att den får plats i en interkontinental ballistisk robot, vilket tar landet ett steg närmare att bli en fullskalig kärnvapenmakt.

Efter Donald Trumps uttalande har Nordkorea i sin tur hotat med missilangrepp mot en USA-militärbas i Stilla havet.

Räntan på den amerikanska tioåringen har rört sig ned 2 punkter till 2,25 procent och tvåårsräntan är 1 punkt ned till 1,34 procent, jämfört med vid svensk stängning av räntemarknad på tisdagseftermiddagen. Såväl japansk tvåårig som tioårig statsobligationsränta var ned 1 punkt på onsdagsmorgonen.

Onsdagens fortsatta makroagenda är relativt skral även om produktivitets- och enhetsarbetskostnader för det andra kvartalet publiceras från amerikanskt håll på eftermiddagen. Därutöver från USA väntas definitiv grossistlagerstatistik för juni medan det blir nyazeeländskt räntebesked sent i kväll.

Under natten visade kinesisk statistik för juli att KPI-inflationen oväntat rörde sig ned något till 1,4 procent, mot förväntan om en oförändrad nivå på 1,5 procent från i juni. PPI-inflationen låg oväntat stilla på 5,5 procent, mot förväntan om en mindre uppgång till 5,6 procent. På tisdagen kom kinesisk import och export in under förväntan.

De kinesiska börsindexen var nära oförändrade på onsdagsmorgonen medan börsen i Hongkong liksom den sydkoreanska börsen backade nära 1 procent i det dämpade riskklimatet. De japanska börsindexen backade drygt 1 procent.