Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-04

GULD: PRISRÖRELSER TENDERAR ATT ÖVERDRIVAS - EKONOM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Historiskt har prisrörelser i guldet tenderat att överdrivas.

Det säger Fergal O'Connor, ekonom på University College i Cork, till Dow Jones.

Samtidigt räknar han med att guldpriset håller sig kvar på en högre nivå, jämfört med före pandemin, till följd av ett minskat utbud då vissa större investerare nu har ökat sina lager av guld.

Finansmannen Edmund Moy som var ansvarig för det amerikanska myntverket under finanskrisen påpekar att guldpriserna då steg under tre år mellan 2008 och 2011 till en topp omkring 1.900 dollar per uns.

"De fortsatte upp till dess att det var väldigt tydligt att amerikansk ekonomi långsamt skulle återhämta sig och att det inte skulle bli någon inflation. Jag tror att vi är i den allra första början av guldprisets uppåt-momentum", säger han till Dow Jones.

Den största faktorn för guldpriset är hur räntor, inflationsjusterat, kommer att utveckla sig, bedömer Standard Chartereds analytiker Suki Cooper.

"Realräntor är det som verkligen driver flöden till guld", säger analytikern till nyhetsbyrån.

Guldpriset handlas i nuläget kring 1.975 dollar per uns och har hittills inte lyckats bryta över 2.000-strecket.

Utöver Feds lätta penningpolitik och de låga räntorna har dollarförsvagningen hjälpt guldpriset, skriver Dow Jones som samtidigt framhäver att guldpriset steg i tandem med dollarn under den största turbulensen i mars i år.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.