Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-24

Gyllenhammar på plats i Deflamo

wysiwyg_image

Den fjortonde augusti samlades Deflamos aktieägare på den andra kontrollstämman. Stämman beslöt enhälligt att fortsätta driften. Nu återstår att se om Gyllenhammars inträde kan få till följd att Deflamo kan vända utvecklingen till det positiva.

Som den insatta minns höll höll Deflamo den 29:e juni ordinarie årsstämma, tillika första kontrollstämma. Något som var tvunget då bolagets aktiekapital sjunkit till under hälften av det registrerade. Den stora frågan på stämman verkade då bli ifall bolaget skulle fortsätta drivas eller träda i likvidation.

Strax före stämman släpptes dock bomben att Peter Gyllenhammar, genom sitt bolag Peter Gyllenhammar AB (PGAB), hade för avsikt att genom en riktad emission köpa halva bolaget (50% av aktierna och 44.8% av rösterna) och därmed också ge bolaget ett välbehövligt kapitaltillskott. Detta satte självklart bolagets situation i ett helt nytt ljus och stämman beslutade enhälligt att bolaget skulle fortsätta driften.

Lagen kräver dock att två kontrollstämmor hålls och att båda röstar för fortsatt drift. Därför hölls den 24:e augusti en andra kontrollstämma där man även skulle lösa de praktiska delarna med Peter Gyllenhammars inträde i bolaget.

Vid stämman närvarade den nya huvudägaren som berättade att han följt Deflamo under en längre tid, samt gav sin syn på bolaget och dess framtida möjligheter. Han klargjorde att bolaget på intet sätt var räddat genom hans inträde men att det åtminstone skulle ge bolagets ledning lite andrum för att hitta långsiktiga lösningar. Han sa också att han trodde mycket på produkten och att det kunde finnas möjligheter i kombination med hans övriga innehav.  

I och med Peter Gyllenhammars inträde blev också frågan om fortsatt drift mest en formsak vid stämman och beslutet för en fortsatt drift togs enhälligt.

Sedan togs de praktiska besluten kring Peter Gyllenhammars inträde i bolaget. Dessa beslut inkluderade en ändring av bolagsordningen för att anpassa aktiekapitalet inför nyemissionen samt själva beslutet om den riktade nyemissionen.

Den som följt Aktiespararna under en längre tid vet att förbundet är mycket sparsamma med att rösta ja till riktade nyemissioner som frångår aktieägarnas företrädesrätt. I detta fall röstade Aktiespararna dock ja efter att ha gjort den bedömningen att detta var bolagets enda chans att överleva och att det är bättre för aktieägarna att äga en mindre andel av bolaget än ingenting alls. Marknaden verkar tycka samma sak. Deflamos aktiekurs har stigit avsevärt sedan beskedet kom att Peter Gyllenhammar skulle gå in.

På stämman valdes också en ny styrelse som består av Jan Blomquist till styrelseledamot, tillika styrelseordförande, samt nyvalde Carina Heilborn (representant för Peter Gyllenhammar AB) och Björn Rönnmark till styrelseledamöter.

Vd Fredrik Westin lämnade styrelsen men kvarstår som vd. Styrelseledamoten Åsa Hansdotter lämnade även hon styrelsen, men kvarstår som dess sekreterare.

Samtliga beslut på stämman togs enhälligt. Nu återstår att se ifall det finns någon långsiktig ljusning för Deflamo. Peter Gyllenhammars inträde torde i alla fall ha bättrat på oddsen avsevärt.

Författare och bevakare: Sverre Linton 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.