Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-01-31

Håll koll på signalerna - då ska du gå emot börsen

wysiwyg_image

Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. I dag fokuseras det på signaler som kan ge en hint om när man ska våga gå emot börsen.

Få våra analyser i realtid via Messenger

Signa upp dig på Aktiespararnas nyhetsbrev här

Bli medlem i Aktiespararna här

Det svänger fort

När pessimismen var som mest utbredd under fjolåret (slutet på september) spreds nedan jämförelse som en löpeld bland investerare. Hur börsen rörde sig i tandem med utvecklingen under finanskrisen.

En haltande jämförelse på vissa sätt, men alltjämt oroväckande, och innebar i sådana fall att det värsta alltjämt låg framför oss.

wysiwyg_image

Likheter som skapar optimism

Oron över just det detta, att det värsta låg kvar framför oss, avspeglades också i den utbredda pessimism som rådde på marknaden när vi äntrade 2023. Men den oväntat starka starten på börsåret har istället fått allt fler att börja göra jämförelsen mellan 1967 och 2023.

Det visar sig, efter en titt i historieböckerna, att det faktiskt finns rätt många likheter som kan vara värda att lyfta fram.

Het inflation, aggressiva centralbanker medföljande recessionsoro samt en osäker geopolitisk miljö symboliserade som bekant 2022. Likaså 1966 och som nedan graf visar så bjöd det efterföljande året på ett kraftigt börsrally när orosmolnen för den globala ekonomin skingrades. Vi får se vad 2023 har att ge.

wysiwyg_image
Förstora bild

Överraskningar skapar rörelse

Detta är givetvis långt ifrån någon börsprognos för året men vad som kan vara värt att ta med sig, värt att reflektera över, är att de finansiella marknaderna alltid rör sig mest vid överraskningar. Diskrepansen mellan förväntansbild och faktiskt utfall.

Allt som är mindre dåligt än befarat triggar en lättnad på samma sätt som högt ställda förväntningar medför en större risk för besvikelse.

När politisk och ekonomisk oro är stor och utbredd, då kan det räcka med tillsynes små positiva signaler för att dra igång ett börsrally. Björnmarknader bygger i sin natur överdriven pessimism, precis som en lång bullmarknad kan överdrivas åt andra hållet.

Överraskningsindex

Det finns ett index som mäter just detta. Economic Surprise index fokuserar på inkommande makroekonomisk data och sedan jämför med förväntningarna som fanns på förhand.

När överraskningsindex är på låga nivåer indikerar det många besvikelser men också att förväntansbilden framåt sannolikt kommit ned.

wysiwyg_image
Förstora bild

Att vara contrarian

Som investerare vill man lyckas våga vara contrarian ibland, alltså gå emot investerarkollektivet och den allmänna trenden. Inte blint och huvudlöst men ibland våga ta lite risk när ingen annan vill.

”Be greedy when others are fearful”, som den gode Buffett har sagt.

Signalerna att hålla koll på

Det finns många signaler som kan vara värda att hålla koll på för den som vill försöka med just detta. Nedan har undertecknad listat tre signaler som anses vettiga och inte alltför svåra att hålla lite koll på för den som vill vara lite mer aktiv i sin portföljhantering.

Det är samtidigt viktigt att påpeka att nedan nämnda variabler bör ses som bitar i ett större pussel och inte ensamma ger sälj- eller köpsignaler men att de trots allt kan erbjuda oss en viss känsla för när det kan vara läge att gå emot rådande trend.

wysiwyg_image

Fear & Greed

Fear & Greed-indikatorn är en klassisk sådan. Ett index som är sammansatt av sju delindex som mäter alltifrån styrka och bredd på börsen men också andra variabler såsom options- och räntemarknaden.

Tisdagen den 27 september skrev jag i grafpaketet: ” Starten på det tidigare sommarrallyt sammanföll med fallande långräntor. Börsen var även rejält översåld och det rådde extrem rädsla. Fear and Greed Index var för att vara exakt på 17, nu är vi där igen. Våga gå contrarian? Hur många säljsugna placerare kan det finnas kvar?”

Två dagar sedan bottnade indikatorn tillsammans med börsen. Givetvis tur att tajmingen blev så pass god men heller inte helt överraskande så här i efterhand givet historiken.

wysiwyg_image
Förstora bild

RSI

RSI mäter den relativa styrkan i en aktiekurs gentemot kursens egen historiska utveckling och kan anta värden på mellan 0 och 100.

  • När en aktie går upp ökar värdet på RSI
  • När en aktie går ner/sidledes minskar värdet på RSI

En nivå kring 70 indikerar en trendstark aktie där köpsidan varit stark ett tag. Finns det köpare kvar som kan få aktien att fortsätta stiga eller är det dags för andhämtningspaus eller till och med rekyl?

Ett värde kring 30 visar å sin sida på en aktie som är översåld. Vad menas med ordet översåld? Jo, det bör ses som ett tecken på att aktien börjar närmar sig en nivå där det inte finns så många säljsugna placerare kvar och att aktien därför kan ha hittat en botten.

Tydligt intervall på börsen

Applicerar vi denna indikator på börsen (OMXS30) ser vi att indikatorn rör sig ganska väl inom intervallet mellan 30 och 70.

Med andra ord, om börsen fallit ett tag och RSI närmar sig 30-nivån, då kan det vara läge att gå emot den pessimistiska marknaden och våga ta lite mer risk i portföljen. Eller åtminstone inte öka kassaandelen i portföljen just där och då i panik efter några röda dagar, då är det oftast för sent.  

wysiwyg_image
Förstora bild

NAAIM

Här nedan ser vi exponeringen mot aktier hos utvalda förvaltare i USA (läs mer om detta här). Även detta kan fungera som en signal för när det är antingen för optimistiskt eller för pessimistiskt där ute.

Som vi ser i dessa grafer så var exponeringen mot aktier på historiskt låga nivåer när väl börsen vände upp med kraft i början på oktober förra året. Den låga aktieexponeringen förklarar sannolikt den styrka vi sett i uppgången då många placerare tvingats försöka "jaga" ikapp börsen.

wysiwyg_image

Historik är just historik men det har samtidigt en tendens att upprepa sig. Ibland kan historiken också visa sig agera såväl stöd som vägledning när det kommer till att prognostisera framtiden.

För att citera en känd ekonom vid namn Mark Twain: “History never repeats itself, but it does often rhyme”.