Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-11

Hållbara investeringstips? Lyssna på nya Aktiepodden

wysiwyg_image

Vill du investera i hållbarhet?

Du missade väl inte nya Aktiepodden?

– Vi ser allt fler hållbara fonder i Europa, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker och programledare.

Hållbarhet är den största trenden inom sparande just nu. Med ny teknik och avancerad data blir det allt enklare att spara hållbart och ta ansvar för vår planet. Dessutom utan att nöja sig med en lägre avkastning.

I Aktiepoddens avsnitt ”Sol, vind och vatten” diskuterar Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark spännande och hållbara investeringsmöjligheter – inte minst inom förnyelsebar energi.

–  Intresset för hållbara fonder har ökat hos sparare generellt. Vi såg 300 nya fonder och stora inflöden och intresset för ansvarstagande, etiska hållbara fonder har verkligen ökat och netto var det hela 38 miljarder euro i inflöden för dessa typer av fonder under 2018, säger Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg som tillsammans Christoffer Ahnemark leder programmet.

Jonatan Andersson, kommersiell redaktör på Analysguden, gästar också programmet.

–  Vi kommer gå från att i dagsläget vara en miljard människor i världen som klassas som medelklass, till 4 miljarder år 2050, det kommer sätta krav på att innovativa och miljöanpassade energikällor tas fram för att bemöta den höga efterfrågan från människor i medelklassen.

En annan intressant marknad som Christoffer Ahnemark lyfter fram är uranmarknaden.

– Branschen har slagits i spillror efter Fukushima-katastrofen år 2011, men det går att ana viss bottenkänning

Att USA importerar 96-97 procent av sitt uranbehov är helt ohållbart utifrån ett amerikanskt säkerhetsperspektiv, särskilt när forna sovjetstater kontrollerar huvuddelen av produktionen, varnar Ahnemark.

– Enbart Kazakstan står för 40 procent av global uranproduktion. Utredningen kring sektion 232 närmar sig i april och utfallet i utredningen kan gynna amerikanska producenter som står redo med fullt tillståndspliktiga verksamheter att skala upp produktionen om nu skyddstullar införs.

Den rådande rapportperioden, dålig svensk statistik, och vad den amerikanska centralbanken kan tänkas hitta på härnäst är några andra av frågeställningarna i Aktiepodden 63 ”Sol, vind och vatten”.

 

Annons:

Aktiepodden sponsras denna vecka av Soltech Energy och Azelio:

SolTech Energy: ”Estetiska solenergiprodukter för alla fastigheter”

SolTech Energy utvecklar och säljer byggnadsintegrerade och estetiska solenergiprodukter för alla former av fastigheter – kommersiella, offentliga och privata. I koncernen ingår även de majoritetsägda dotterbolagen Nyedal Solenergi och NP-Gruppen i Sverige.

SolTech har även en stor affärsverksamhet i Kina som är ett joint venture med det kinesiska företaget Advanced Solar Power. Denna del av koncernen drivs i de samägda bolagen Advanced SolTech Sweden AB (ASAB) i Sverige och Advanced SolTech Renewable Energy (ASRE) i Kina.

SolTech Energy Sweden AB handlas på First North vid Nasdaq Stockholm under kortnamnet SOLT

wysiwyg_image

Azelio: ”Unik teknologi med lagring av solenergi”

Azelio har en unik teknologi med lagring av solenergi för hållbar elproduktion när och där den behövs, till en lägre kostnad än något annat alternativ. Azelios teknologi riktar sig främst mot länder kring solbältet. I dessa länder saknar över en miljard människor tillgång till el och mer än dubbelt så många har en opålitlig och svag elnätskoppling.

Tillgång till elektricitet är en förutsättning för samhällsutveckling och en fungerande industri. Det här gör att många blir beroende av dieselgeneratorer för tillgång till el även när solen inte skiner. Här kommer Azelios teknologi göra stor skillnad som ett hållbart och betydligt mer kostnadseffektivt alternativ.

 Azelio har ett strategiskt samarbete med Marockanska statliga MASEN som har i uppdrag att ställa om Marocko till en hållbar energimix. Under slutet av 2019 bygger Azelio ett fullskaligt verifieringsprojekt i Marocko, följt av marknadsinstallationer under 2020 och volymmarknad under 2021.

Azelio handlas på First North vid Nasdaq Stockholm

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.