Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

HALVLEDARE: KINESISKA TSMC-RIVALEN SMIC UPP 245% I SHANGAI-IPO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas största halvledartillverkare SMIC, som spås ta en mycket större roll i att förse det spionageanklagade Huawei med chipteknik efter de amerikanska sanktionerna, gjorde debut på Shanghaibörsen på torsdagen. Det blev succé och aktien rusade med nästan 250 procent.

SMIC tog in nära 7 miljarder dollar i börsnoteringen, till en värdering på 27:46 yuan per aktie. I öppningshandeln rusade aktien till 95 yuan.

Det kinesiska halvledarbolagets Hongkongnoterade aktie har dock rusat sedan värderingen fastslogs, vilket antas ha bidragit till den markanta kursökningen.

Börsnoteringen är den största i Kina sedan Agricultural Bank of China tog in mer än 22 miljarder dollar i en börsnotering i Hongkong 2010, rapporterar CNBC.

Noteringen gjordes på den så kallade STAR-börsen, Science and Techbology Innovation Board, en kinesisk motsvarighet till den amerikanska tekniktunga Nasdaqbörsen.

SMIC har av analytiker beskrivits som en direkt konkurrent till taiwanesiska TSMC och sydkoreanska Samsung. Bolagets tekniska duglighet är dock långt efter de båda konkurrenterna - vilket har antagits utgöra det främsta skälet till det investeringsbehov som likviden från börsnoteringen ska nyttjas till.

TSMC har varit en av teknikjätten Huaweis främsta chipleverantör, men sedan de amerikanska sanktionerna riktats mot det kinesiska telekombolaget har kontrakt börjat flyttas över till SMIC, enligt rapporter från tidigare under våren.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.