Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-28

Han kan bli ny ordförande i Ericsson

wysiwyg_image

Har en pressad telekomjätte hittat en viktig nyckelperson?
Här är ett namn som sägs vara en trolig kandidat som ordförande i Ericsson.

Leif Johansson avslutar sitt ordförandeskap.

Nu kan Ericsson ha hittat sin efterträdare på positionen.

Och det är en välkänd individ som nämns i sammanhanget.

LÄS ÄVEN: Aktierna som gillar dollarraset

Ifrågasatte och kritiserade Leif Johansson har ställt sin plats till förfogande. Han kommer inte att ställa upp för omval och kommer följaktligen att lämna sin post som ordförande i Ericsson vid nästa årsstämma.

Det har spekulerats friskt i vem som kan komma att ersätta honom i den pressade telekomjätten. Nu skriver Dagens Industri att en speciell kandidat kan ligga extra bra till för att få jobbet. Det handlar om bilsäkerhetsbolaget Autolivs nuvarande vd Jan Carlson.

– Han framstår alltmer som en kompromiss som de tre storägarna (Cevian, Investor och Industrivärden) kan enas kring, säger en person med insyn i processen till tidningen.

MISSA INTE: Här är nya aktietips från Börsveckan

Inte ointresserad

Jan Carlson, som har varit vd för Autoliv sedan 2007, valdes in i Ericssons styrelse i samband med den färskaste årsstämman i minne. Han har band till Leif Johansson sedan tidigare, i och med att de har varit med och valt in varandra i respektive bolags styrelse, och det är något som kan tala emot ett intåg i Ericsson, uppger DI.

Men Jan Carlson tycks inte vara avogt inställd till att äntra Ericsson.

– Det är en intressant fråga. Det är en fråga för valberedningen. Om den frågan skulle komma får jag fundera på det då. Det är inget jag har funderat på, sa han när han fick frågan om att representera Ericsson i samband med Autolivs halvårsrapport i somras.

SE OCKSÅ: H&M och Volvo proffsfavoriter

Här är andra alternativ

Det ska även, enligt uppgifter till DI, vara klart att Bert Nordberg inte kommer att bli ordförande i Ericsson. Något som beror på att Jacob Wallenberg, ordförande i Investor och medlem i Ericssons styrelse, samt Ericssons nuvarande vd Börje Ekholm inte vill se honom där.

Ericssons förre vd Carl-Henric Svanberg, även känd från sin tid i Volvo, kan dock vara aktuell för att ta över ordföranderollen. Även ett scenario tar Börje Ekholm tar ett steg upp och en ny vd rekryteras kan bli verklighet.  

LÄS MER: Aktiespararna väcker klander mot Haldex

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.