Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-14

HANDEL: KINA INFÖR SANKTIONER MOT LOCKHEED MARTIN - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina inför sanktioner mot amerikanska stridsflygplanstillverkaren Lockheed Martin, rapporterar Bloomberg News. Upptrappningen följer tidigare varningar från Peking.

Regeringen i Kina trappar i och med de nya sanktionerna mot försvarsföretaget Lockheed upp retoriken mot USA ytterligare efter att fyra amerikanska politiker som engagerat sig i frågan om förtrycket mot folkgruppen uigurerna i Xinjiangprovinsen tidigare i veckan också belagts med sanktioner, skriver Bloomberg News.

Lockheed Martin är världens största tillverkare i den globala vapenindustrin och ligger bland annat bakom stridsflygplanet F-35, som i vissa fall är en konkurrent till svenska Saabs Jas 39 Gripen.

En av Lockheed Martins kunder är Taiwans flygvapen. Taiwan har ända sedan splittringen från Folkrepubliken Kina 1949, då Mao Zedongs kommunistrebeller segrade över den till Taiwan flyende nationalistgeneralen Chiang Kai-shek, haft en kontroversiell politisk status men varit lierat med väst.

Kina har tidigare varnat för att bolag med Taiwan-kontrakt kan komma att "frysas ute".

Totalt har amerikanska vapentillverkare som Lockheed, Raytheon, Honeywell och Gulfstream kontrakt på flera miljarder dollar till Taiwan, som alltså Peking anser tillhör Folkrepubliken Kina men som försvaras med från USA införskaffad försvarsvarsmateriel.

De amerikanska vapentillverkarna är däremot förbjudna att sälja produkter till Kina sedan demokrati- och yttrandefrihetsivrande studentprotester slogs ned i massakern vid Himmelska fridens torg 1989.

USA har i omgångar riktat sanktioner mot flera kinesiska bolag, mest uppmärksammat telekombolaget Huawei som anklagas för att möjliggöra spionage för kinesiska regimen i främmande land via så kallad bakdörrsteknik i den utrustning som upprättar telenätet. Även flera bolag med beröringspunkter till Kinas militärmakt har belagts med sanktioner.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.