Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-06

HANDEL: KINA LÅNGT IFRÅN MÅL FÖR AMERIKANSKA ENERGIKÖP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ekonomiska följderna av coronaviruspandemin har väckt frågor om huruvida Kina kan leva upp till sina åtaganden inom ramen för handelsavtalet att köpa amerikanska varor. Störst är frågetecknet kring energi.

Det skriver Wall Street Journal.

Kina har gjort framsteg mot målen när det gäller jordbruks- och tillverkningsvaror, men är fortsatt långt efter när det kommer till olja, gas och raffinerade oljeprodukter från den amerikanska energiindustrin. Den amerikanska handelsrepresentanten ligger nu på för att öka trycket på Kina att nå målet.

Enligt målet ska Kina köpa energivaror för omkring 25 miljarder dollar i år och mer än så nästa år. Enligt data från i maj har Kina hittills endast köpt för 2 miljarder. För att nå målet måste Kina alltså köpa för mer per månad än vad som gjorts hittills i år.

En komplikation i sammanhanget är att målet är satt i dollar, och prisfallet tidigare i år gjorde det svårare att nå.

Trump-administrationen pressas nu på hemmaplan, där kongressledamöter som representerar oljerika regioner uppmanat handelsrepresentanten att se till att Kina köper mer amerikansk olja.

"Handelsdata från de första månaderna 2020 visar att Kina köpte en väldigt liten mängd amerikansk olja under 2020, samtidigt som importen från Saudiarabien och Ryssland ökade", skrev kongressledamöterna Jodey Arrington och Steve Scalise till handelsrepresentanten Robert Lighthizer i juni.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.