Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-03

Strålande självförtroende – och extrautdelning

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT: Onsdag den 3 april var drygt 800 aktieägare samlade i Konserthuset i Göteborg för årsstämma i AB Volvo. Aktiespararna representant på stämman, Mats Ekberg, hade innan stämman i en artikel i Dagens Industri deklarerat att kraven från kunderna som drabbats av kartellbildningen inom lastbilsbranschen i Europa skulle bli en het fråga. Volvo har ju sedan tidigare betalat 6,5 miljarder kronor i en uppgörelse med EU för brott mot konkurrensreglerna, och nu krävs bolaget på skadestånd från drabbade lastbilskunder.

Redan när revisorn gjorde sin redogörelse av granskningen av Volvos räkenskaper tog han upp att redovisningen av de befarade kraven var riktiga. Volvo har i senaste bokslutet inte gjort någon reservering för eventuella skadestånd utan skriver i årsredovisningen att kraven är grundlösa.

När sedan VD Martin Lundstedt gjorde sin genomgång av det gångna året vädjade han till de närvarande aktieägarna att inte diskutera frågan om kraven från kunderna då det pågår rättsliga förhandlingar.

Mats Ekberg kunde inte annat efter den vädjan meddela att han respekterade att det pågår rättsliga processer, men undrade ändå om det gick att få en vink om hur stora de samlade kraven var, men Martin Lundstedt upprepade att det kommit in ett antal krav och att det pågår rättsliga förhandlingar. Däremot lovade han att återkomma med information om vad som ligger bakom de stora sanktionsavgifterna från EU och hur det felats i Volvo, samt givetvis om utfallet av kraven från kunderna. Till saken hör att det i vissa länder är advokatfirmor som driver skadeståndsprocesserna mot att de får del av de pengar de kan dra in från bolaget. Enligt Martin Lundstedt är kraven grundlösa, men är det så ska Volvo göra rätt för sig om någon kund verkligen drabbats ekonomiskt av den situation som uppstått.

I övrigt talade bland annat ordförande Carl-Henrik Svanberg om att det kan komma en inbromsning i konjunkturen framöver, men att Volvo är väl rustade för att klara nästa lågkonjunktur och att de jobbar hela tiden med att anpassa produktionen till efterfrågan. Aktiespararnas representant tog upp den tråden och undrade om den stora ökningen av färdigvarulagret var ett tecken på en vikande marknad. Färdigvarulagret har enligt årsredovisningen ökat med 25 procent mellan 2017 och 2018. Svaret från Martin Lundstedt var att det stämde till viss del men att det även berodde på ändringar i produktmixen och förändringar i efterfrågan på olika marknader.

Både ordförande Carl-Henrik Svanberg och VD Martin Lundstedt stod bakom att Volvo står stabilt med stark balansräkning och har ett starkt kassaflöde vilket möjliggjorde en ordinarie utdelning om 5 kronor per aktie plus ytterligare 5 kronor i extrautdelning. De utstrålade starkt självförtroende vilket bådar gott för framtiden, men vad skulle de annars göra efter ett fantastiskt år med en omsättning på hela 391 miljarder kronor och ett resultat efter skatt på 25 miljarder kronor.

Bevakare: Mats Ekberg

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.