Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-05

Händelserikt och girigt i Starbreeze

Starbreeze är i rekonstruktion sedan den 3 december. Tingsrätten har beviljat förlängd rekonstruktionstid en gång och en ansökan om ytterligare förlängning är inlämnad, beslut i ärendet väntas från domstolen i slutet av denna vecka. Vid bolagets årsstämma på tisdagen var det därför många frågor som inte rekonstruktören advokat Lars Söderqvist kunde besvara, men han gav desto mer informativa svar på hur processen går till.

Kärnverksamheten fortsätter som tidigare, allt som inte är kärnverksamhet avyttras eller omorganiseras, några resurser tillförs inte dessa delar - de är förbehållna kärnverksamheten. Adv Söderqvist har rensat upp i bolagets struktur så att den blivit mer överskådlig och transparent, organisationen har blivit betydligt mindre och lättskött. En fjärdedel av personalen har blivit uppsagda, men de som är kvar ska, enligt vd Mikael Nermark, kunna bygga upp Starbreeze på nytt med fokus på att skapa dataspel, framförallt utveckling av bolagets stora succé PAYDAY. Uppsägningarna väntas få full effekt på besparingarna i november, det finns förmodligen mer än personal man kan spara på.

Full utdelning till tålmodiga

Rekonstruktören har som mål att kunna betala 100% av borgenärernas fordringar - över tid. Om de godkänner rekonstruktionsplanen kan de kanske om fem år ha fått vad Starbreeze är skyldigt dem, bättre sent än aldrig.

När likviditetsbristen i bolaget blev ett faktum den 3 december valde flera styrelseledamöter att avsäga sig uppdraget, dessa ville ett antal mindre ägare neka ansvarsfrihet. Deras plötsliga avhopp förorsakade att styrelsen inte längre var beslutsför och de var ju inte tillsatta, med höga arvoden, för att de skulle hoppa av så fort det började bränna under fötterna. Eftersom de inte tog sitt ansvar när bolaget var i kris så bör de ha förverkat sina möjligheter att släppas in i någon bolagsstyrelse framöver!

Höga arvoden

När styrelsen inte var beslutsför fick de institutionella ägarnas representanter i valberedningen nästan panik, de höll inte mindre än 16 sammanträden och lyckades så småningom hitta en tidigare vd i Anoto, Torgny Hellström, som var villig att ta på sig ordförandeskapet i Starbreeze. Anoto har inte gjort sina aktieägare glada, men Hellström insåg sitt värde och begärde 400.000:- för knappt tre månaders styrelsearbete. Vid tisdagens stämma hade valberedningen ökat på till 950.000:- för ett kraftigt krympt bolag som fått en betydligt bättre organisation, utöver det tillkommer också höjda arvoden för utskottsarbete. Det är lätt för fondernas representanter att vara generösa med fondägarnas pengar, sådana här excesser förekommer verkligen inte i de bolag där t ex Carl Benett eller Sven Hagströmer är ordförande. Dessa herrar äger nämligen själva aktier i bolagen de är ordförande i.

Dark horse

För en gångs skull framfördes det under stämman ett förslag till ny styrelseledamot som inte valberedningen stod bakom. Det var Digital Bros S P A som genom en svensk advokat föreslog Stefano Salbe som ville komma in i styrelsen, han avböjde styrelsearvode vilket fick stämman att se välvilligt på hans inträde och han blev således invald. En överraskningarnas stämma!

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.