Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-13

Här är rimlig startkurs för Epiroc

wysiwyg_image

När Atlas Copco på onsdagen handlas utan rätt till den gruv- och infrastrukturverksamhet som knoppas av under namnet Epiroc väntas verkstadsbolagets aktier falla i storleksordningen 80-90 kronor, vilket alltså antas vara den nivå där Epiroc ska börja handlas måndagen 18 juni.

Den bilden ger några analytiker inför listningen av Epiroc.

Exane BNP Paribas bedömer att Epiroc initialt ska handlas mellan 80 och 90 kronor, för att på ett års sikt kunna dra sig uppåt 90 till 100 kronor. Jefferies lägger sig mitt i det debutintervallet, på 85 kronor, rapporterar Bloomberg News.

Pareto Securities ser ett Epiroc-värde om 85 kronor per aktie. Baserat på de faktiska aktiekurserna bedömer dock Pareto att kursen vid avknoppningen kommer att bli 77 kronor för Epiroc och 280 kronor för Atlas Copco A, enligt en analys som Nyhetsbyrån Direkt skrev om den 31 maj. Analysen baseras på en kurs för Atlas Copco A om 354 kronor. På tisdagen stängde A-aktien emellertid cirka 4 procent högre till 368 kronor.

Kepler Cheuvreux ger i en analys inför avknoppningen Epiroc riktkursen 108 kronor, vilket Direkt tidigare har rapporterat om.

"Epiroc är ett idealiskt sätt att få gruvexponering. Vi tror att vi är i början av en flerårig uppgång i slutmarknaderna och att en investeringsboom väntar i spåren av gruvexpansioner och automatisering", resonerar mäklarfirmans analytiker Markus Almerud och säger i en kommentar till Direkt att 85-90 kronor vore en rimlig nivå för den första dagens handel.

Deutsche Bank tar i en färsk analys inte ställning till vilken nivå Epiroc ska debutera till, men diskuterar olika värderingsmodeller och kommer fram till en uppskattning om 68-83 kronor per aktie.

Den lägre värderingen baseras på Sandviks EV/ebit-multiplar, då bolaget anses vara Epirocs närmaste konkurrent. En styckningsanalys (sum of the parts) ger enligt bankens analytiker ett rimligt värde om 75 kronor per aktie, medan den högsta värderingen baseras på en diskonterad kassaflödesanalys.

Nordea bedömer enligt ett morgonbrev från 22 maj att Epirocs marknadsvärde bör hamna i intervallet 100-120 miljarder kronor, motsvarande 83-100 kronor per aktie.

Handelsbankens analytiker värderade i mitten av maj Epiroc till 125 miljarder kronor.

Epiroc består i huvudsak av Atlas Copcos gruv- och infrastrukturverksamhet. Av orderingången står gruvsidan för cirka 70 procent av volymen, medan infrastruktur står för majoriteten av övriga order. Av intäkterna kommer 69 procent från den mer lönsamma eftermarknaden och drygt 30 procent från försäljning av originalprodukter.

Närmaste konkurrenter är Sandvik, amerikanska Caterpillar samt japanerna Komatsu och Furkawa.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.