Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-29

Här är Swedbanks nye vd

wysiwyg_image

Jens Henriksson kliver in i Swedbank. Foto: Folksam.

Swedbanks styrelse har utsett Jens Henriksson till ny vd och koncernchef.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Han tillträder sin befattning "snarast möjligt" och ersätter Anders Karlsson som varit tillförordnad vd sedan den 28 mars, då Birgitte Bonnesen fick lämna banken.

Henriksson lämnar därmed jobbet som koncernchef för Folksam, där han även varit verksam som vd för både Folksam Liv och Folksam Sak.

Han har tidigare även varit vd för Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, och har suttit i styrelsen för internationella valutafonden, IMF, i Washington.

"Med Jens Henriksson får banken en verkställande direktör som kombinerar ett erfaret ledarskap, en stark kommunikativ förmåga och en bred kunskap om bank- och finansmarknaderna. Jens har den samlade kompetens som krävs för att ta sig an bankens situation utifrån den senaste tidens kritik, de snabba teknikförändringarna och konkurrensen som präglar banksektorn idag. Dessutom har Jens Henriksson en förståelse för samhällsutvecklingen både i Sverige och globalt, samt en stor respekt och förståelse för Swedbanks värderingar och rötter", säger Swedbanks styrelseordförande Göran Persson i pressmeddelandet.

"Jag känner mig ödmjuk och hedrad, men också väl medveten om de utmaningar som ligger framför oss. Min uppgift som vd för Swedbank blir att återvinna förtroendet, utveckla bankens hållbara profil samt fortsätta den framgångsrika digitaliseringsresa som Swedbank inlett", kommenterar Jens Henriksson.

Tillförordnad vd Anders Karlsson kommer att återgå till sin ordinarie roll som finanschef.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.