Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-21

Härlig hetta i bastun

wysiwyg_image

I veckans avsnitt av Aktiepodden pratas det gula västar, möjligheten att inflatera bort skuldberg, konjunkturläget samt fem köptips på börsen.

Dag Rolander är på besök i poddstudion och delar med sig av sina tankar kring de finansiella marknaderna och bjuder bland annat på sin syn kring den heta finska bastuaktien Harvia.

” Harvia Oy fick sin början då jaktplanet som flögs av pilotstudent Tapani Harvia störtade ner på en frusen sjö under en nattflygning på 1940-talet. Tapani överlevde olyckan och kröp fram under den rykande metallhögen utan en skråma. Han åkte direkt till bastun och när han kastade bad på den gamla rostiga bastuugnen kom han på sin livsuppgift. Han skulle börja tillverka bastuugnar av prima kvalitet.”

Lättnadsrally på börsen

Rapportperioden börjar lida mot sitt slut och utsikterna ser inte så dystra ut som marknaden för någon månad sen prisade in, vilket förklarar det lättnadsrally vi nu ser på börsen.

Dag Rolander: ”Efter att det har varit en otrolig pessimism på börsen som körde ner aktiekurserna ordentligt, har Q4:orna ändå uppvisat rekordvinster på många håll och mycket talar för att det kommer att fortsätta tuffa på närmaste kvartalen. Därför är det lättnad vi ser på börsen.”

Christoffer Ahnemark: ”Det som fick börsen att rusa, tror jag, var Fed:s u-sväng i slutet på januari när man indikerade att man tar ett steg tillbaka från den mer åtstramande penningpolitiken.”

ANNONS: Veckans sponsor är Skandia

Veckans avsnitt görs i samarbete med pensionsbolaget Skandia som precis har släppt sina Placeringsutsikter. Det är en rad artiklar där bolagets förvaltare beskriver det ekonomiska läget i världen. Syftet med Skandias Placeringsutsikter är att läsaren ska få hjälp att fatta smarta och långsiktiga investeringsbeslut. Ni hittar alla artiklar på skandia.se/placeringsutsikter

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.