Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-13

Harmoni bland innehaven

wysiwyg_image

Vi är mitt i rapportsäsongen för tredje kvartalet. Det är ofta stökigt. Många analytiker ligger normalt för högt och behöver nu sänka prognoserna för helåret och nästa år. Man biter inte i det sura äpplet innan niomånadersrapporterna kommit. Det finns en grundläggande optimism i aktiemarknaden och den gör att i början på ett nytt år frodas hopp att det ska bli bra och i förlängningen spås det bli bättre. Det kan vara överoptimistiskt.

2019 är speciellt på det sättet att pessimismen var förhärskande för ett år sedan och den inställningen har upprepats och fått överhanden också i år och då speciellt i somras.

Facit har vi inte men IMF, Internationella Valutafonden, har nyss kommit med sin uppdaterade prognos för världsekonomins tillväxt. Den är relevant för Stockholmsbörsen eftersom flera tunga börsbolag är globalt inriktade och många andra har en hög andel av verksamheten utomlands. Vi är en öppen ekonomi i betydelsen att omvärldens ekonomiska utveckling påverkar oss i djupet och då även inhemskt orienterade företag verksamma inom både varu- och tjänstesektorn. Hotet från handelskonflikter är också problematiska för svensk ekonomi eftersom i händelse av tullar blir förutsättningarna bättre för att tillverka lokalt i stället för att exportera dit.

IMF reviderade ned sin prognos för världsekonomin i år, 2020 och 2021. BNP förväntas nu bli 3,0 procent 2019, 3,4 procent 2020 och 3,6 procent 2021. I våras låg dessa siffror 0,3 respektive 0,2 procent högre.

Från svenskt perspektiv, inte bara när vi tittar på vad en turistresa kostar utan också hur ekonomin runt omkring oss utvecklas omräknat till svenska kronor är tillväxten stark. Först har vi en inflation på typ 1,5 procent, sedan en inflationsjusterad tillväxt på 3 procent och sist en försvagning av kronan på närmare 7 procent när vi går in i fjärde kvartalet jämfört med i fjol. Internationellt orienterade börsbolag kommer alltså att rapportera en bra tillväxt mätt i svenska kronor. Eftersom aktierna också prisas i billiga svenska kronor är förutsättningarna för ­stigande börskurser prima.

Basportföljen

Basportföljen har fem aktier som slog index och lika många som gick som index eller sämre. Peabs starka återhämtning fortsatte. Sportiga och trendiga Thule, en tillväxt­aktie som därför handlas med relativt högt p/e-tal, backade eftersom börsen letar stabila eller säkra och helst billiga papper. Samma öde drabbade tillväxtaktien Nibe.

Portföljen är balanserad med dragning åt det optimistiska. Investor, med hög substansrabatt, är ett stående inslag. Därför byts B- mot A-aktien och på det sättet får vi en extra aktie ”gratis”. Många bäckar små. Stora Enso har gått starkt och vi minskar innehavet något och tillsammans med inkasserad utdelning från Thule ökar vi i lågt värderade Nordea och Kinnevik.

Avkastningsportföljen

Avkastningsportföljen slog index med råge. Nykomlingen Axfood gjorde lite, tacknämligt väsen av sig men H&M, som återfått börsens förtroende efter sin niomånadersrapport, gick överlägset bäst. SSAB har annonserat sviktande efterfrågan och erbjuder fyradagarsvecka för anställda i Luleå. Aktien har backat drygt 20 procent sett över ett år, mätt i svenska kronor. Lundin Petroleum har enligt plan startat produktionen på Johan Sverdrup-fältet men aktien gick baklänges tillsammans med oljepriset som på en månad tappat 7 procent till 59 dollar.

Utdelningar mottogs från Resurs, Lundin Petroleum och Tele2 vilket bidrog till avkastningen med en halv procent. Den tusenlappen tillsammans med kassan från förra vändan används för att öka med 20 aktier i Tele2 som är en alert aktör i en telesektor med tröttare motspelare.

Småbolagsportföljen

Småbolagsportföljen hyser periodens bästa aktie men också den sämsta. Duni stack iväg efter nyheten att ett litet australiensiskt företag med inriktning på hållbara förpackningar förvärvats. Långsiktigt är det nog rätt. Lundin Gold ska strax dra i gång guldbrytningen i Ecuador. Värdlandet är inne i en statsfinansiell kris och missnöjet i landet har lett till våldsamma uppror. Det lär inte nämnvärt påverka gruvan men aktien fick också stryk av marginellt vikande guldpris till strax under 1500 dollar.

Nykomlingen Fagerhult är lite av en snedträff. I denna vända byts lite trötta Byggmax och Collector, som tappade 7 procent, ut till förmån för Lindab och Dustin. Därmed behålls exponeringen mot byggsektorn men Lindab är orienterade mot den europeiska marknaden och aktien har på sistone tyngts av att Creades klev av helt vilket är en övergående effekt.

Dustin levererar it-produkter, med en allt högre andel mjukvara och tjänster, på nätet och visar hög tillväxt men lätt sviktande marginaler. I bokslutet för 2018/19 steg omsättningen med 22 procent och vinsten per aktie med 5 procent till 4,12 kronor. Att utdelningen höjdes med 11 procent till 3 kronor bådar gott. Den skiljs av dagen före Lucia vilket är perfekt läge. Huvud­ägaren Axel Johnson ser gärna att kupongen omsätts i Axfood medan ordförande Mia Brunell Livfors nog föredrar en återinvestering i aktien. Valet är fritt.

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.