Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-04

Härvan i Danske Bank växer

wysiwyg_image

Danske Banks estniska filial hanterade så mycket som 30 miljarder dollar åt ryska och ex-sovjetiska kunder under ett enskilt år, 2013.

Det är en av slutsatserna i den rapport som en oberoende konsultfirma håller på att ta fram åt Danske Bank gällande den penningtvättshärva som håller på att nystas upp i bankens estniska del, rapporterade Financial Times på måndagskvällen.

"Det är verkligen ett hisnande belopp för en sådan liten filial. Sådana belopp kan inte strömma genom utan att det väcker frågor", säger en källa nära utredningen till den brittiska finanstidningen.

Enligt den preliminära rapporten, som författats av konsultfirman Promontory Financial, uppgick antalet transaktioner åt utländska kunder, NRP (non-resident portfolio), till nära 80.000 under 2013.

Tidningen betonar att inte alla dessa transaktioner är misstänksamma, men påminner även om att det är bankens ansvar att se till att det finns tillräckliga penningtvättskontroller på plats.

Penningtvättsmisstankar utreds av flera myndigheter och avser åren 2007-2015. Danske Banks initiala bedömning vara att transaktioner om 3,9 miljarder dollar kunde klassas som suspekta. Efter tidningsuppgifter om betydligt högre belopp har banken medgett att det slutgiltiga summan kommer att vara "något högre" än den initiala bedömningen, något banken upprepar i en kommentar till Financial Times artikel på måndagen.

"Vi kan inte bekräfta den konkreta information som nämns i medierna. Som vi tidigare har sagt står det klart att problemen relaterade till portföljen är betydligt större än vad vi ursprungligen förväntade oss, när undersökningarna sattes i gång", är en av bankens kommentarer till de senaste uppgifterna enligt Ritzau Finans.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.