Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-09

Hemcheck: HemCheck söker nya svar - tillsammans med forskare från Karolinska Institutet

HEMCHECK SÖKER NYA SVAR - TILLSAMMANS MED FORSKARE FRÅN KAROLINSKA INSTITUTET

HemCheck söker nya svar - tillsammans med forskare från Karolinska Institutet. Nytt projekt, nytt samarbete och en möjlighet att göra skillnad. Tillsammans med en forskare från Karolinska Institutet ska HemCheck söka svar på hur vanligt förekommande hemolys är vid blodgasanalyser.

Blodgasanalys utgör en central del av det akutsortiment av blodprover som ständigt måste kunna genomföras på svårt sjuka patienter, ett prov som även det kan påverkas av hemolys.

I dag finns omfattande vetenskaplig forskning på hemolys i vakuumrör, medan samma forskning på de sprutor som används vid blodgasanalys är relativt outforskad.

- Vi vet sedan tidigare att hemolys förekommer i blodgasprover. Vi vet också att vissa ingående analyser, till exempel kalium är känsliga för hemolys och efter samtal och observationer inom vården har vi sett att det finns ett behov av att ta reda på förekomsten av hemolys vid blodgasanalyser, säger Henrik Duhalde, klinisk specialist hos HemCheck.

När HemCheck fick nys om att Karolinska Institutet sökte företag att matcha mot sina postdoktorer för ett Internship project for postdocs and early career researchers fanns det inte någon tvekan om att de skulle anmäla sitt intresse.

- Vi skickade in projektplan och en ansökan om att få samarbeta med någon av de erfarna forskare som visat intresse för projektet, berättar Henrik.

I projektet kommer man bland annat undersöka i vilken utsträckning hemolys förekommer i blodgasprover och hur HemChecks produktkoncept Helge är tillämpbart för att mäta hemolys i den miljön.

Forskare från Karolinska Institutet
Forskaren Johanna Apro kommer tillsammans med Henrik Duhalde att arbeta med allt från planering till genomförande och rapportering.

- Jag ser mycket fram emot att göra min praktik hos HemCheck. Detta är en stor möjlighet för mig att få erfarenhet av utvecklingen av medicintekniska produkter och forskning på ett företag. För min framtida karriär är detta en mycket bra merit, säger Johanna Apro.

2017-11-09

För mer information:
Hemcheck Sweden AB (publ)
556811-5272

Annelie Brolinson, vd
Tel: +46 70 288 08 26
annelie.brolinson@hemcheck.com mailto:annelie.brolinson@hemcheck.com
www.hemcheck.com http://www.hemcheck.com

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
hemCheck Pressrelease 2017-11-09.pdf - http://www.bequoted.com/beQPress/download.asp?Id=21500

Om hemCheck
hemCheck utvecklar och kommersialiserar ett unikt produktkoncept (Helge) för patientnära detektion av hemolys. Hemolys, trasiga röda blodkroppar, är den vanligaste orsaken till att blodprov inte kan analyseras. Detta leder till sämre vård, risker för patienter och höga kostnader för sjukvården. hemCheck erbjuder en lösning som detekterar hemolyserade blodprover i direkt anslutning till prov- tagningen och bidrar därmed till en förbättrad vård för patienter över hela världen.

Hemcheck Sweden AB (publ) är ett publikt medicintekniskt aktiebolag baserat i Karlstad, Sverige. Hemcheck är noterat på Nasdaq First North Stockholm. HemCheck grundades 2010 baserat på en uppfinning av Dr. Mathias Karlsson.

Författare beQuoted

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.