Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

HEXAGON: KVARTALSRAPPORT BÄTTRE ÄN VÄNTAT - SAMMANFATTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Mätteknikbolaget Hexagons rörelseresultat och omsättning i tredje kvartalet hamnade högre än vad marknaden hade räknat med inför rapporten. Enligt vd Ola Rollén drevs försäljningstillväxten på av en bred återhämtning i Kina och han pekar på att Hexagon levererade sitt bästa tredje kvartal hittills avseende resultat och lönsamhet, trots "betydande valutamotvind". Hexagon föreslår också en återinförd utdelning om 0:62 kronor per aktie för 2019.


Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:


Resultat över förväntan. Hexagons ebit-resultat blev 250 miljoner euro i det tredje kvartalet (236). Analytiker hade räknat med 229 miljoner euro, enligt Infronts sammanställning. Nettoomsättningen var 940 miljoner, motsvarande en organisk tillväxt på 0 procent. I Infront konsensusprognos låg förväntningar om nettoomsättning på 910 miljoner euro och en organisk tillväxt -3,9 procent.


Återinförd utdelning. Styrelsen för Hexagon föreslår en utdelning om 0:62 euro per aktie för räkenskapsåret 2019. I våras drog styrelsen tillbaka sitt ursprungliga utdelningsförslag om just 0:62 euro per aktie som en konsekvens av osäkerheten kring covid-19-pendemin. Förslaget kommer att behandlas vid en extra bolagsstämma den 1 december.


Bred Kinaåterhämtning. Hexagons försäljningstillväxt jämfört med andra kvartalet drevs på av en bred återhämtning i Kina och en stark utveckling inom det geospatiala segmentet i tredje kvartalet, säger vd Ola Rollén. Affärsområdet Geospatial Enterprise Solutions hade en tillväxt på 6 procent i kvartalet jämfört med samma period 2019, och Kina stod ut geografiskt med en tillväxt i segmentet med 35 procent, i huvudsak drivet av en stark tillväxt inom infrastuktur och bygg.


Negativ tillväxt för IES. Inom affärsområdet Industrial Enterprise Solutions (IES) var tillväxten negativ med 5 procent och resultatet sjönk med 7 procent. Rörelsemarginalen på 25,4 procent (25,7) påverkades positivt av kostnadsbesparingar men påverkades negativt av valutaeffekter och lägre försäljningsvolymer.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.