Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

HEXAGON: SAMMA MÖNSTER 4 KV SOM 3 KV AVSLUTADES - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det fjärde kvartalet väntas fortsätta som det tredje kvartalet avslutades.

Det sade mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén under analytikerkonferensen efter delårsrapporten på onsdagen.

Det var tydligt redan i Hexagons rapport att verksamheterna i Kina har frikopplat sig från hela övriga världen och rusat fram i tredje kvartalet – något bolaget varslade om redan i första kvartalet.

Vad avser hållbarheten i detta scenario så har Hexagon sett liknande trend i fjärde kvartalets inledning som i avslutningen av det tredje, enligt vd Ola Rollén.

"Det är i traditionella industrier i Kina, särskilt fordonstillverkare, som vi har sett detta. Samtidigt har vi inte gjort samma observationer i traditionella billänder som Tyskland, Frankrike och USA", konstaterar vd:n.

Flera frågor under konferenssamtalet berörde hur mycket av lönsamhetsförbättringen i verksamheten som är hänförligt till effekter från besparingsåtgärder.

I samband med delårsrapport för första kvartalet i april aviserade Hexagon en rad besparingsåtgärder på grund av covid-19. Besparingarna inkluderade permittering, kortare arbetsvecka för personalen och reducering av "icke-kritiska kostnader".

"Vi tror att det mesta av besparingarnas effekter på marginalerna rullar över i nästa år. Vissa kommer nog inte vara lika tydliga som exempelvis på resekostnadssidan där aktiviteten så klart kommer öka framgent. Men de strukturella besparingarna kommer definitivt att hänga med", sade Ola Rollén och påpekade samtidigt att reandet inte kommer återgå till nivåerna från innan pandemin.

Vd:n fick också en fråga om hur bolaget ska hantera och kommunicera kring bolagets klimatavtryck framåt, ett område där investerares intresse ökat markant de senaste åren. Olje- och gasverksamheterna som andel av affärsområdet PPM var tydligt drabbade i tredje kvartalet, något som dock spås kunna kompenseras av produkter riktade mot sol- och vindkraft.

"Vi har stora idéer på området men får be om att få återkomma till frågan på kapitalmarknadsdagen framöver. Vi behöver en annan kommunikationsform än en resultatrapport för att komma ut med detta", sade Ola Rollén.

Hexagons aktie handlades upp med omkring 1 procent under konferensen och var då i toppen av OMXS30 som enda bolag på plus. Rapporten redogjorde för ett ebit-resultat på 250 miljoner euro (236), mot analytikerkonsensus på 229 miljoner euro, enligt Infronts sammanställning.

Nettoomsättningen uppgick till 940 miljoner, motsvaranden en organisk tillväxt på 0 procent. Här låg förväntningar om en nettoomsättning på 910 miljoner euro och en organisk tillväxt om -3,9 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.