Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-07

Historisk hybridstämma i H&M

Det var flera saker som var historiska när H&M den 7 maj 2020 höll årsstämma.

Dels lämnade Stefan Persson, efter över 40 år i bolagets tjänst, de officiella uppdragen när han avgick som styrelseordförande. Sonen Karl-Johan efterträdde honom som styrelseordförande. Stefan Persson varnade dock för att han fortsatt kommer att vara en mycket aktiv storägare som ordförande och ägare av H&Ms ”moderbolag” Ramsbury Invest, som är familjen Perssons ägarbolag.

Vad som i ett större perspektiv var än mer historiskt var dock att H&M genomförde Sveriges första hybridstämma, det vill säga en bolagsstämma där deltagarna kan delta fullt ut såväl i en stämmosal som hemma vid datorn. Detta är något som Aktiespararna drivit länge att svenska bolag ska börja med och därför kändes också dagens stämma som lite av en seger för Aktiespararna. Våra förväntningar var därför också höga inför dagens övning, där vi självklart tog möjligheten att testa att delta på distans.

Jag är mycket positivt överraskad av hur väl allting fungerade. Stämman flöt på bra under Sven Ungers ledning och de stämmodeltagare som deltog på distans kunde i realtid ställa frågor eller göra inlägg skriftligt vilka sedan lästes upp av presidiet och besvarades av berörd person. Omröstningar sköttes även dessa via datorn, vilket var minst lika enkelt som att rösta med de röstdosor som brukar erbjudas vid större stämmor.

Om du undrar vilka frågor Aktiespararna ställde så rekommenderar jag att du lyssnar på Vd:s anförande som lades upp på bolagets hemsida innan stämman. Det genomfördes i år i intervjuform och Aktiespararna hade erbjudits möjlighet att ställa sina frågor på förhand. Du hittar anförandet/intervjuen här: https://hmgroup.com/corporate-governance-sv/annual-general-meetings/arsstaemma-2020.html

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att H&M en gång för alla har bevisat att det är fullt möjligt att genomföra hybridstämmor. Förhoppningsvis leder det till att fler bolag vågar ta steget framöver, det vore ett stort steg för att tillgängliggöra bolagsstämmorna för fler.

Bevakare och skribent: Sverre Linton

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.