Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-15

HMS NETWORKS: SER INGET KONKRET SOM TYDER PÅ SNABB ÅTERHÄMTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) HMS Networks försäljning har påverkats negativt av osäkerheten och det konjunkturläge som coronapandemin skapat. Bolagets försäljning under andra kvartalet minskade med 15 procent och orderingången med 19 procent.

"Vi har framförallt sett en mycket svag efterfrågan på den centraleuropeiska marknaden där våra stora marknader som Tyskland, Frankrike och Italien har visat en kraftig nedgång i orderingång jämfört med motsvarande period förra året. Även Nordamerika har haft en relativt svag marknadsutveckling. Däremot har Asien utvecklats positivt och visar en stabil orderingång på våra huvudmarknader i Japan och Kina", kommenterar vd Staffan Dahlström.

Trots nedgången i volym, har HMS förbättrat sin bruttomarginal jämfört med motsvarande kvartal 2019.

"Vi når i kvartalet en bruttomarginal på 62 procent, en förbättring som främst beror på förbättrad produktivitet, en del selektiva prisökningar samt en gynnsam produktmix", skriver vd:n.

De åtgärder som införts på grund av corona, så som minskat resande och permitterad personal, tillsammans med det effektivitetsprogram som gjordes i slutet av förra året gjorde att rörelsekostnaderna för kvartalet organiskt minskade med cirka 14 procent jämfört med föregående år.

"En stark bruttomarginal i kombination med god kostnadskontroll gör att vi kan leverera ett rörelseresultat för kvartalet om 69 miljoner kronor vilket ger en rörelsemarginal i linje med vårt långsiktiga mål om 20 procent", skriver vd:n.

Kassaflödet uppgick till 115 miljoner kronor i kvartalet.

"Vår slutsats kring kvartalet är att vi på ett bra sätt lyckats ställa om och anpassa våra kostnader till den lägre efterfrågan vi sett sedan några månader tillbaka. Generellt är det stor osäkerhet kring framtiden och hur coronakrisen påverkar efterfrågan hos våra kunder under de kommande kvartalen. I nuläget ser vi ingenting konkret som tyder på en snabb återhämtning", skriver Staffan Dahlström.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.