Du är här

2018-02-27

Högre börskurser väntas

Stockholmsbörsen väntas på tisdagen få stöd av att USA-börserna steg under måndagskvällen, även om USA-terminerna pekar något ned på morgonen. De asiatiska börserna har haft en blandad utveckling. Starkast var utvecklingen i Japan, medan de kinesiska börserna gick mot trenden och sjönk.

Förhandeln på IG Markets indikerar en öppning för indexet OMXS30 på +0,1 procent. De ledande Europaterminerna pekar något upp.

Under dagen riktas fokus mot den nya Fed-chefen Jerome Powell som ska tala i representanthuset.

Flera mindre bolag har under morgonen presenterat bokslutsrapporter i takt med att slutet på rapportsäsongen närmar sig.

Bland de större redovisade flygbolaget SAS ett resultat som var över marknadens förväntan enligt Inquiry Financial. SAS står fast vid sina utsikter för helåret.

E-handelsbolaget Boozt redovisade ett växande nettoresultat efter en positiv skattepost och stigande försäljning. Marginalerna försämrades emellertid.

Smary Eye, som utvecklar och marknadsför system för eyetracking, redovisade en rörelseförlust på 14,8 miljoner kronor, vilket enligt bolaget ligger i linje med plan. Intäkterna sjönk samtidigt.

Solenergibolaget Etrion meddelade på morgonen siffror som översteg bolagets guidning. Även produktionen uttryckt i megawattimmar överskred prognosintervallet.

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, hade ett växande driftnetto i det fjärde kvartalet och föreslår en utdelning på 0:10 kronor per aktie. Resultatet sjönk dock sedan värdeförändringar av fastigheter inte inverkat lika mycket positivt som innan.

Enea har tecknat avtal om att förvärva Openwave Mobility som erbjuder lösningar för mobiloperatörer. Den sammanlagda köpeskillingen uppgår till cirka 90 miljoner dollar.

Lucara Diamond som var i fokus under måndagen sjönk i den kanadensiska handeln med 1,9 procent mätt i kronor medan Lundin Gold var i stort sett oförändrad.

Vårdbolaget Capio meddelade efter börsens stängning på måndagen att franska myndigheter har offentliggjort att tariffer för ersättning av sjukvård sänks med 1,2 procent. Det var något bättre än Capios förväntningar, uppgav bolaget.

I Barcelona fortsätter den årliga mobilmässan som under måndagen fick Ericsson-aktien att lyfta med som mest nära 4 procent på positiva kommentarer kring nästa generations mobilnät, 5G.

Cevian Capital har nu ett innehav på 9,1 procent av aktiekapitalet i Ericsson, enligt ägardatatjänsten Holdings. Cevian har, tillsammans med medinvesterare, nu mer än 10 procent av B-aktierna och det utlöste flaggningsplikt i USA.

Än en gång riktar Cevians frontfigur Christer Gardell kritik mot Ericssons struktur och tempot i den pågående omstruktureringen.

"Ericsson har i dag ett så brett och komplicerat bolag att i princip ingen person har tillräcklig förståelse för alla områden", säger han till Dagens Industri.

När det gäller rekommendationer har Kepler Cheuvreux sänkt sin för Lundin Gold till behåll från köp. Riktkursen drogs samtidigt ned från 40 till 35 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.