Du är här

2018-02-28

Hökaktig Fed-chef sätter press på börsen

wysiwyg_image

Federal Reserve kan fortsätta att gradvis höja styrräntan eftersom tillväxtutsikterna är fortsatt starka och den senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna inte bör tynga ekonomin.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell inför representanthusets finanskommitté på tisdagen, enligt ett förskrivet anförande rapporterar Bloomberg News.

"Några av de motvindar som USA-ekonomin stod inför tidigare år har nu vänt till medvindar. Finanspolitiken har blivit mer stimulerande och den utländska efterfrågan för amerikanska exportvaror ligger på en stabilare bana", sade han.

Han framhöll att räntekommittén FOMC de kommande åren måste balansera att undvika överhettning i ekonomin och samtidigt få PCE-inflationen uthålligt till 2 procent.

Han sade att den senaste börskorrektionen och de stigande amerikanska statsobligationsräntorna inte bör hämma tillväxten.

"Vi ser inte att dessa faktorer i någon större omfattning tynger utsikterna för den ekonomiska aktiviteten, arbetsmarknaden och inflationen", sade han och tillade att utsikterna är fortsatt starka.

Enligt Powell kommer "ytterligare gradvisa räntehöjningar" att på bästa sätt främja Feds måluppfyllelse.

Fed räknar med att inflationen kommer att stiga i år och stabilisera sig runt målet på 2 procent på medellång sikt. Dämpningen av inflationen förra året berodde enligt Fed på tillfälliga faktorer som inte väntas upprepas.

Han sade att löneökningarna varit låga till följd av svag produktivitet men att ökade investeringar bör leda till en högre produktivitetstillväxt framöver.

"Lönerna bör också öka i en snabbare takt", sade Powell.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar:

”Det blir intressant att följa hur framförallt den amerikanska börsen tacklar det lite mer hökaktiga tonläget från Fed än vad marknaden hade förväntat sig. Stigande räntor är ju det som fått börsen att skaka till på sistone.

Den gräns för när räntan kan komma att tynga tillväxten sägs generellt ligga runt en 10-årig ränta på mellan 3,5-4 procent. Från dagens nivåer är det alltjämt en bit dit även om trenden otvivelaktigt pekar uppåt. Men 3-procentsnivån är även det en viktig nivå och skulle verkligen indikera ett trendbrott och att den 25-åriga räntenedgången på allvar är bruten.  Många år av låga räntor och stigande bolagsvinster har varit ett av huvudargumenten till att justera upp börsen till allt högre värderingsmultiplar. Med stigande räntor är dagens höga börsvärderingar i farozonen. 

Dessutom föreligger risken att Fed knäcker konjunkturen med sina räntehöjningar. Det har de gjort historiskt och de kan mycket väl komma att göra det igen. Vi ska dock bära med oss att såväl den inhemska som globala konjunkturen är god och bör därmed innebära att recessionsrisken är begränsad i nuläget.”  

Källa: Direkt/Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.