Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-03

Hon tar över maktpositionen på ECB

wysiwyg_image

EU-toppmötet enades på tisdagen om en fördelning av toppjobben inom EU.

Det uppgav Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på tisdagen.

IMF-chefen Christine Lagarde blir ny chef för Europeiska centralbanken.

Donald Tusks förslag till paket innehöll också att Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen blir ny ordförande i EU-kommissionen.

Vidare innehöll paketet att Belgiens premiärminister Charles Michel blir ordförande i Europeiska rådet och Spaniens utrikesminister Josep Borell blir hög utrikesrepresentant.

"Euron kommer att klara sig bra med fransyskan Christine Lagarde som ECB-chef. Det är inte något problem att hon inte har erfarenhet som centralbankschef"

Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en presskonferens efter EU-toppmötet på tisdagen.

Tidigare har alla ECB-chefer plockats ur kretsen av sittande centralbankschefer i euroområdet.

Men Angela Merkel berömde Christine Lagarde för hennes arbete som IMF-chef och sade att detta gjorde henne kvalificerad.

Frankrikes president Emmanuel Macron pekade både på hennes arbete i IMF och på att hon var fransk finansminister under finanskrisen.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte sade att han såg Christine Lagarde som en fortsättning på Mario Draghis tid som ECB-chef.

I förhandsspekulationerna fördes Bundesbankschefen Jens Weidmann fram som Tysklands kandidat till ECB-posten. Samtidigt hade Frankrike två andra kandidater, ECB:s direktionsledamot Benoit Coeuré och centralbankschefen François Villeroy de Galhau.

Finländska kandidater hoppades kunna bli kompromissval. De var nuvarande chefdirektör för Finlands bank Olli Rehn och den förutvarande Erkki Liikanen.

Men under det tre dagar långa EU-toppmötet diskuterades posten som ECB-chef mycket lite av EU-ledarna. Det var först på måndagen, mot slutet av 18 timmars maratonförhandling, som Christine Lagardes namn kom upp.

När hon sedan tidigt på tisdagen kopplades ihop med den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen som kommissionsordförande blev de en fast punkt i pusslet om toppjobben.

Frankrike och Tyskland var ense. Dessutom sökte EU-ledarna efter kvinnliga kandidater.

Valet av Christine Lagarde var enhälligt.

Den formella gången är nu att EU:s finansministrar rekommenderar Christine Lagarde till posten. Europaparlamentet och ECB-rådet måste också avge ett yttranden innan EU-toppmötet fattar det formella beslutet.

Mario Draghi slutar som ECB-chef den sista oktober. Mandatet löper på åtta år.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.