Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-20

HÖVDING: FÖRETRÄDESEMISSION 61 MLN KR, VILLKOR 1:6, 15:50 KR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) First North-listade Hövding, som tillverkar airbagcykelhjälmen med samma namn, har beslutat om en företrädesemission på cirka 61 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Villkoren i emissionen innebär att sex befintliga aktier ger rätt att teckna en ny aktie till kursen 15:50 kronor. Hövding stängde på 21 kronor i fredags.

Emissionen omfattas till 100 procent av teckningsåtaganden och vederlagsfria garantiåtaganden från befintliga ägare som Fosielund Holding, Safetech International, VIH Sweden och Jenz o Carl-Olof Hamrins Stiftelse som tillsammans företräder cirka 61 procent av aktiekapitalet i Hövding har förbundit sig att teckna sig fullt ut för sina pro-rata andelar i företrädesemissionen, motsvarande totalt 37,4 miljoner kronor. Därutöver har bolaget ingått avtal med Fosielund Holding att garantera resterande del av emissionen.

Till följd av företrädesemissionen tidigareläggs Hövdings delårsrapport för andra kvartalet till den 4 augusti 2020. Tidigare kommunicerat datum var 25 augusti 2020.

Hövding slutförde i början av våren en företrädesemission om 25 miljoner kronor för att finansiera merkostnader som uppstått i samband med utveckling och lansering av Hövding version 3 men också möjliggöra fortsatta marknadsföringsinsatser vid utrullning av Hövding version 3. Kort efter att emissionen slutförts kom coronapandemin och försäljningen bromsade kraftigt in medan betydande del av kostnadsmassan bestod, heter det.

"Efter ett initialt tapp är försäljningen i Sverige tillbaka på liknande nivåer som före coronapandemin. Större effekt syns Danmark och Tyskland, som efter en kraftig initial försäljningsminskning fortfarande är på en lägre nivå jämfört med före coronapandemin, framförallt på grund av avvaktan i mellanleden av distributörer och återförsäljare", skriver Hövding.

I England hade Hövding inlett utrullning och marknadsföringsinsats när samhället stängde i mars.

I ett större perspektiv bedöms coronapandemin ha en positiv påverkan på Hövdings underliggande marknad, vardagscyklismen, heter det.

Hövding har i spåren av pandemin genomlyst såväl processer som framtidsplaner för bolaget. Fokus framöver kommer vara att uppnå lönsamhet i kombination med "rimlig tillväxt", och avser anpassa kostnadsnivån därefter.

"Föreliggande Företrädesemission föreslås för att säkerställa bolagets finansiella ställning och fortsätta utveckla bolaget", heter det.

Styrelsens emissionsförslag förutsätter bolagsstämmans beslut och bolaget kallar därför till extra bolagsstämma den 5 augusti 2020.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.