Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

HUAWEI: ÄGS ELLER KONTROLLERAS AV KINAS MILITÄR ENL USA - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericsson-konkurrenten Huawei ägs eller kontrolleras av kinesiska militären, menar Trumpadministrationen, som enligt Reuters källor mot bakgrund av detta förbereder nya sanktioner mot bolaget.

Senaste årets svartlistning av Huawei från Vita husets sida var bara upptrappningen av vad som väntar i det korståg som USA bedriver både inrikes och utrikes mot det spionageanklagade telekombolaget och dess 5G-teknik. Huawei har ihärdigt förnekat Vita husets anklagelser, som härstammar från rapporter från CIA och signalspaningsunderrättelsetjänsten NSA.

Den här gången rör det sig om en lista hos amerikanska försvarsdepartementet, där Huawei finns med som ett av 20 bolag som uppges ägas eller kontrolleras av kinesiska militären.

Vita huset har inte kommenterat hur den berörda listan kommer nyttjas för att hämma bolagens möjligheter att göra affärer. Listan beskrivs dock av seniora politiska källor som "ett användbart verktyg för amerikanska regeringen, företag, investerare, akademiska institutioner och andra parter i avvägandet att ingå avtal med dessa bolag", enligt Reuters.

Bland de övriga bolagen som finns med på listan kan flygbolaget Avic nämnas. Bolaget har bland annat upprättat ett samriskbolag med amerikanska General Electric för att sälja utrustning till ett kinesiskt passagerarjet-projekt. En annan uppmärksammad affär är tågupphandlingar i Boston, Philadelphia, Chicago och Los Angeles som tagits hem av kinesiska leverantörer som konkurrerat med vad vissa hävdat vara prisdumpning.

Det är just sådana typer av affärer och samarbeten som regeringen vill förhindra genom listan, enligt Reuters källor, och listan spås innebära att de makropolitiska spänningarna mellan USA och Kina trappas upp ytterligare.

Andra bolag som berörs eller berörts av amerikanska myndighetsingripanden är China Telecom och China Mobile, som de senaste åren förvägrats tillstånd att verka som internationella tjänsteleverantörer till eller från USA efter ett beslut hos landets federala kommunikationsmyndigheten FCC.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.