Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-10-26

Husqvarna AB: Husqvarna Group förvärvar Orbit Irrigation i USA och blir global marknadsledare inom trädgårdsbevattning

Husqvarna Group har tecknat avtal om att förvärva Orbit Irrigation, en ledande leverantör av bevattningslösningar för hem och trädgårdar i Nordamerika. Orbit blir en del av Husqvarna Groups division Gardena. Tillsammans bildar de en global ledare och skapar tillväxtmöjligheter för båda varumärkena.

Orbits nettoomsättning under de senaste 12 månaderna uppgick till cirka 320 MUSD med en rörelsemarginal något under Husqvarnakoncernens genomsnitt. Köpeskillingen motsvarar ett företagsvärde på 480 MUSD på kontant- och skuldfri basis och kommer att finansieras genom befintlig kassa och outnyttjade kreditfaciliteter.

"Vi bildar nu en tydlig global marknadsledare inom trädgårdsbevattning i och med att vi kombinerar Orbits nordamerikanska verksamhet med Gardenadivisionens styrka i Europa. Vi kommer att fortsätta bygga på Gardenas och Orbits framgångsrika utveckling. Detta ger en utmärkt position och rätt förutsättningar för att fortsätta driva omvandlingen av marknaden mot smarta och hållbara trädgårdslösningar", säger Henric Andersson, VD och koncernchef för Husqvarna Group.

Orbit, som är baserade i Salt Lake City, Utah, har cirka 300 anställda och genererar över 95% av sina intäkter från den nordamerikanska marknaden, där Gardenas närvaro idag är begränsad. Orbits produktutbud inkluderar bevattningsprodukter som främst säljs via detaljhandel, trädgårdscenter, e-handel samt professionella kanaler. I tillägg har företaget en serie smarta produkter, B-hyve®, som med 1.4 miljoner uppkopplade enheter hjälper konsumenter att minska sin vattenförbrukning, ta hand om växter och sänka kostnader.

"Förvärvet av Orbit ger Gardena tillgång till starka marknadskanaler och en väl utbyggd verksamhet i Nordamerika", säger Pär Åström, divisionschef för Gardena. "Detta kommer att göra det möjligt för oss att, över tid, etablera Gardena som ett premiumvarumärke för trädgårdsteknologi i Nordamerika, genom vårt erbjudande av robotgräsklippare, smarta bevattningslösningar och trädgårdsredskap. Kombinationen av Orbit och Gardena möjliggör även en accelererad tillväxt för Orbit, som drar nytta av Gardenas innovationsförmåga och breda produktportfölj".

Transaktionen förväntas slutföras före utgången av 2021 men är föremål för sedvanligt myndighetsgodkännande. Orbit är för närvarande ett portföljbolag inom Platinum Equity.

Telefonkonferens:

Den 26 oktober 2021 kl 10.00 CET kommer det att hållas en telefonkonferens och webbsändning med Henric Andersson, VD och koncernchef för Husqvarna Group, Pär Åström, divisionschef för Gardena, samt Glen Instone, CFO. Presentationsmaterial kommer att finnas tillgängligt på www.husqvarnagroup.com innan telefonkonferensen börjar.

Detaljer:
Sverige: +46 8 50558353
UK: +44 3333009271
US: +1 6319131422
Deltagar-PIN: 54834915#

Länk till webbsändning:

https://husqvarna.creo.se/husqvarna-group-conference-call/husqvarna_group_conference_call_

För mer information:
Investerare: Johan Andersson, VP Investor Relations, +46 702 100 451 eller ir@husqvarnagroup.com 

Media: Åsa Larsson, Presschef, +46 8 738 9080 eller press@husqvarnagroup.com 

Detta pressmeddelande innehåller insiderinformation som Husqvarna AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 26 oktober 2021 kl. 08.00 CET.

Husqvarna Group

Husqvarna Group är en världsledande tillverkare av innovativa produkter och lösningar för skogs-, park- och trädgårdsskötsel. Sortimentet omfattar bland annat motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och åkgräsklippare. Koncernen är även ledande i Europa inom trädgårdsbevattning och världsledande inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. Koncernens produkter och lösningar säljs främst under varumärkena Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah och Diamant Boart via fack- och detaljhandlare till konsumenter och professionella användare i mer än 100 länder. Nettoomsättningen 2020 uppgick till 42 miljarder kronor och koncernen har cirka 12 400 medarbetare i 40 länder.

Författare Cision