Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

HUSQVARNA: GYNNATS AV STRATEGI BEHÅLLA FABRIKER ÖPPNA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) När coronapandemin slog till tvingades Husqvarna, precis som många andra bolag, att dra i nödbromsen på kostnadssidan. Men bolaget valde att hålla i gång fabrikerna, vilket bidrog till att återhämtningen nu har gått snabbare än väntat.

Det säger bolagets vd Henric Andersson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter torsdagens kvartalsrapport.

Kvartalet inleddes med två tuffa månader och i början av juni spådde bolaget att försäljningen skulle bli 10 procent lägre jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Men i juni vände efterfrågan upp efter att marknaderna åter öppnats i kombination med att allt fler konsumenter såg en sommar med vistelse i hemmet framför sig, vilket resulterade i en försäljningsminskning på 2 procent och ett rekordhögt rörelseresultat för Husqvarna.

Finns det effekter utöver öppnade marknader som varit gynnsamma för er?

"Vädret har varit överlag fördelaktigt, och vår strategi att behålla fabrikerna i drift under den svåra perioden gjorde så att vi snabbare kunde svara på ökningen i efterfrågan. Det är både externa faktorer men även interna skulle jag säga."

Ni skriver i rapporten att starten på det tredje kvartalet har varit bra. Är det fortsatt trädgårdsprodukter som går starkast?

"De trender vi såg under det andra kvartalet är också de trender som följer med in i det tredje kvartalet, där konsumentprodukterna gick starkast, men det är viktigt att komma ihåg att trädgårdssäsongen snart är över."

När krisen slog till genomförde Husqvarna ett antal kostnadsbesparande åtgärder. Förutom en nedgång till korttidsarbete så sköts strategiska initiativ på framtiden och lagernivåerna har minskats med omkring 15 procent.

Finns det kostnader som ni kommer att kunna behålla på en lägre nivå även när försäljningen återvänder till mer långsiktigt normala nivåer?

"När vi såg den branta nedgången i försäljning blev vi tvungna att verkligen pumpa på bromsen på de framåtblickande investeringarna och det är inte hållbart över tid, men vi hoppas att det hårda arbete vi lagt på att minska lagernivåer är något som vi kan behålla över tid."

I början på juli kom bolaget med en positiv vinstvarning och resultatet kom också in i linje med det preliminära beskedet. Aktiemarknaden lät sig inte övertygas av den kompletterande informationen i den slutgiltiga rapporten och aktien handlades ner omkring 3 procent under den första timmens handel på Stockholmsbörsen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.