Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-14

HYROR: FASTIGHETSÄGARNA SER UTRYMME FÖR HÖJNINGAR PÅ 2,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns ett utrymme att höja hyrorna med 2,5 procent under 2021.

Det framgår av Fastighetsägarnas nationella vägledning inför hyresförhandlingarna nästa år.

Rekommendationen är ett snitt för landet, och förutsättningarna kan variera lokalt när förhandlingarna sker på ortsnivå.

För att värna hyresrättens position på den svenska bostadsmarknaden bör bostadshyrorna utvecklas i takt med hushållens köpkraft, och rimliga justeringar är även viktigt för att möjliggöra en framtidstro som leder till ökat byggande.

I praktiken handlar den årliga förhandlingen om hur hyran ska utvecklas i lägenheter med oförändrade egenskaper. I vilken utsträckning det finns ett utrymme att höja hyresnivån avgörs av hushållens inkomstutveckling samt av hur effektivt fastighetsförvaltningen bedrivs.

Tack vare kraftfulla stödåtgärder har de flesta hushåll och företag klarat sig genom krisen, vilket ger utrymme för att höja den allmänna hyresnivån nästa år med i snitt 2,5 procent.

"Givet de positiva prognoserna för svensk ekonomi under 2021 skulle en högre höjning kunna motiveras. Den stora osäkerheten när det gäller pandemins utveckling i vår omvärld talar dock för att en någon mindre justering är rimlig", säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen i en kommentar.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.