Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

ICA: SPÅR MATMARKNAD FORTSÄTTER VISA BRA TILLVÄXT FRAMÖVER - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ica räknar med att den relativt högre försäljning som matmarknaden har upplevt under covid-19-pandemin kommer att hålla i sig under hösten.

Det säger koncernchefen Per Strömberg till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju.

"Om du tittar på maten på dagligvarusidan kommer vi att fortsätta se bra tillväxttal, beroende på hur pandemin utvecklar sig. Bromsas spridningen upp markant och samhället öppnar upp mer får vi nog se en successiv återgång till en mer normal situation", säger han.

På apotekssidan, som under andra kvartalet påverkades negativt av en omvänd effekt efter första kvartalets bunkring, räknar Ica med att förbrukningen sakta men säkert kommer tillbaka.

"Här tror vi att vi kommer att få se en viss påverkan framöver men inte på samma nivå som under det andra kvartalet", är Per Strömbergs bedömning för apotekverksamheten.

Under det andra kvartalet var det just att utvecklingen inom apoteksförsäljningen blev så svag som möjligen överraskade Ica-chefen. Han förklarar det delvis med att folk, vid sidan av covid-19, har hållit sig friskare än normalt.

Han lyfter också fram Icas tillväxt på e-handeln, där matdelen växte 148 procent i kvartalet, vilket var högre än e-handelsmarknadens totala tillväxt på omkring 114 procent.

På butikssidan i Ica Sverige var försäljningsökningen 7,5 procent, vilket däremot inte riktigt nådde marknadstillväxten som var omkring 8 procent.

"Vi har tappat lite andelar där i och med corona. Relativt konkurrenterna har vi mer små och medelstora butiker och under pandemin har kunderna föredragit större butiker. Sedan har Ica en stark ställning ute i landet och den delen har påverkats av att folk rört sig mindre", säger Per Strömberg.

Icas rörelsemarginal, på justerad bas, uppgick till 4,5 procent det andra kvartalet, vilket är i linje med bolagets långsiktiga finansiella mål. I en framåtblick ser Ica-chefen inte något som direkt hotar marginalmålet.

"Bästa bedömningen är fortsatt att vi har goda möjligheter att leverera på vårt marginalmål", säger han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.