Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-13

IEA ser tillväxt på energiefterfrågan

wysiwyg_image

Internationella energimyndigheten, IEA, väntar sig att den globala efterfrågan på primärenergi kommer att växa med över 25 procent mellan 2017 och 2040.

Det framgår av grundscenariot, "New Policies", i 2018 års utgåva av IEA:s "World Energy Outlook", som publicerades på tisdagen.

"Utan förbättringar av energieffektivitet skulle ökningen vara dubbelt så stor. Indiens energiefterfrågan mer än fördubblas till 2040 och blir den största källan till global tillväxt. Kinas energiförbrukning växer också starkt, men tillväxttakten blir bara en femtedel av det man såg från 2000 till 2017. Energiefterfrågan förblir runt dagens nivå i USA och faller i Japan och EU", står det i rapporten.

Efterfrågan av elektricitet kommer att växa med 60 procent i detta scenario, som är den snabbaste växten bland de stora energibärarna, och dess andel i den slutliga globala konsumtionen kommer att nå en fjärdedel före 2040", enligt rapporten.

Nästan 90 procent av tillväxten i efterfrågan på elektricitet kommer att äga rum i utvecklingsekonomier, och på generationssidan är fallande kostnader för förnybart, inklusive lokala föroreningsproblem och klimatrelaterade mål, på väg att reformera den globala elektricitetsmixen.

Kol och förnybart byter position, där andelen kol faller till runt 40 procent från i dag till en kvart 2040, medan förnybart växer från en kvart till runt 40 procent under samma period.

Vidare anser IEA att stormakternas politik och preferenser kommer att spela en kritisk roll för hur utvecklingen blir.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.