Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-23

IF METALL: OROVÄCKANDE ATT VARSEL ÖKAR I INDUSTRIN - NILSSON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Varslen inom industrin ökar och det råder en stor osäkerhet om den framtida efterfrågan. Systemet med korttidspermitteringar måste nu förlängas så att det gäller även under 2021, för att förhindra att i grunden livskraftiga industriföretag slås ut.

Det säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi ser att systemet med korttidsarbete räddat många jobb som annars skulle ha gått förlorade, men systemet skulle behöva förlängas. Industrin befinner sig i olika faser. Man kanske tror att det värsta är över nu och att det vänder, men en del branscher kanske drabbas först nu och därför kan inte systemet med korttidsarbetet avslutas vid årsskiftet", säger hon.

Marie Nilsson konstaterar att produktionen i fordonsindustrin föll som mest med 75 procent, för att nu ha börjat återhämta sig. Stålindustrin däremot drabbades inte så hårt initialt, men påverkas i stället mer nu.

"Det råder en väldigt stor osäkerhet om efterfrågan kommer tillbaka till vad den var före krisen. Jag känner en stor osäkerhet för vad som händer under hösten. Vad händer om det inte kommer en vändning? Det gäller att ha en beredskap för det", säger hon.

IF Metall har jämfört coronakrisen med 1990-talskrisen och finanskrisen och finner då att företagen denna gång i mycket större utsträckning valt att behålla anställda, vilket varit möjligt tack vare systemet med korttidsarbete. I dagsläget har närmare 550.000 personer korttidspermitterats, varav över 160.000 i industrin. För att denna övervintringspolitik ska lyckas fullt ut gäller det nu att systemet finns kvar tills efterfrågan återvänder.

"Många företag lägger nu planer för 2021 och de vet inte om efterfrågan kommer tillbaka eller om de måste anpassa sig till en ny verklighet. Vi ser att varslen ökar i industrin, vilket är oroväckande. Industrin har tidigare inte varit lika hårt drabbad, men nu ser vi att en del företag anpassar kostymen eftersom de inte ser att efterfrågan vänder", säger Marie Nilsson.

Antalet personer som varslats om uppsägning ökade förra veckan till 3.648 personer, det högsta antalet sedan i slutet av april. Det var framför allt industrin som stod för uppgången. I industrin varslades 1.694 personer, motsvarande 46 procent av alla varsel, den högsta andelen hittills i krisen och även det näst högsta antalet under en vecka.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.