Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-09-22

Ilija Batljans stora ilska mot blankarna

SBB har rasat på börsen senaste året och är en av mest blankade aktierna på marknaden.

Nu berättar bolagets vd om sin ilska mot blankarna.

"Det här är ingen lek, utan handlar om väldigt organiserad verksamhet som verkar innehålla kriminella inslag. Det kan uppfattas som ett professionellt sätt att manipulera kursen för egen vinning", säger Ilija Batljan till Fastighetsnytt. 

I slutet på förra året kostade en SBB-aktie drygt 60 kronor.

Nu är den nere på 12,80 kronor och aktien har rasat drygt 80% på börsen i år.

Det var i februari i år, när en SBB-atkie kostade drygt 40 kronor, som blankarfirman Viceroy Research började blanka SBB rejält och firmans grundare gick ut och sa att en SBB-aktie inte var värd mer än 10-15 kronor. 

Nu är den kursen nådd och Viceroy Research gick nyligen ut och drog tillbaka sin riktkurs för bolaget med motiveringen att den är värd än mindre än deras tidigare riktkurs. 

Ilija Batljan har tidigare under året gått ut hårt mot blankarna och i en ny intervju med Fastighetsnytt gör han det igen.

Han kallar det för "kriminella inslag" och berättar att han är beredd att anlita advokater nästa gång.

"Nästa gång är jag beredd att försvara mig och lägga 200 miljoner kronor på jurister och konsulter i USA”, säger han till Fastighetsnytt. 

Förra veckan fick SBB nya rikturser från både Goldman Sachs och JP Morgan. Goldman Sachs sänkte sin riktkurs till 10 kronor från tidigare 13 och JP Morgan halverade sin ritkurs till 17 kronor från 35 kronor. 

Under torsdagen backar SBB drygt 4 % på Stockholmsbörsen. 

Författare Eric Emanuelsson