Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

IMF: FINANSIELLA FÖRHÅLLANDEN LÄTTNAT, MEN OSÄKERT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sedan april har de globala finansiella förhållandena lättat. betydligt efter den åtstramningen tidigare under året.

Det skriver IMF i rapporten Global Financial Stability Update.

Lättnaden har drivits av en kombination av ett tydligt fall i räntor och en stark återhämtning för risktillgångar och marknadsvärderingar.

En stor faktor bakom återhämtningen på marknaden har varit centralbankernas agerande, som IMF beskriver som "snabb och utan motstycke".

Återhämtningen har dock varit fokuserad på finansiella marknader och IMF beskriver det som att en frikoppling mellan stämningen i marknade och läget i den globala ekonomin vuxit fram.

Den optimistiska stämningen bland investerare hänger på starkt policystöd under rådande osäkerhet kring den ekonomiska återhämtningen. IMF noterar att marknaden förefaller räkna med en snabb "v-formad" återhämtning i aktiviteten, medan senaste tidens data tyder på en djupare nedgång än väntat.

Det har skapat en divergens mellan prissättningen av risk och utsikterna för ekonomin. Investerare ser ut att satsa på fortsatt och aldrig tidigare skådat stöd från centralbanker. Vilket IMF menar väcker frågor om hur hållbart det nuvarande rallyt på börserna är om inte för stödet från centralbankerna.

Frikopplingen mellan marknaden och ekonomin ökar också risken för en ny korrektion om investerares riskaptit skulle avta, vilket i sin tur hotar återhämtningen, enligt IMF.

Pandemin kan också innebära andra finansiella sårbarheter som vuxit fram under senaste tio åren kristalliseras.

"I en miljö med svåra policyavvägningar måste beslutsfattare fortsätta att stötta återhämtningen och samtidigt säkra finansiella institutioners sundhet och den finansiella stabiliteten", skriver IMF.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.