Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-07

IMF: UPPTRAPPADE VACCINERINGAR BETALAR FÖR SIG SJÄLV - RPT

STOCKHOLM (Direkt) Behovet av vaccineringar mot covid-19 globalt är brådskande och det kommer att betala för sig självt genom starkare sysselsättning och ekonomisk aktivitet som i sin tur skapar ökade skatteinkomster och stora besparingar i det finanspolitiska stödet.

Det skriver Internationella valutafonden (IMF) i sin rapport Fiscal Monitor, som publicerades på onsdagen.

"Till dess att pandemin är under kontroll globalt måste finanspolitiken förbli flexibel och stödjande för sjukvårdssystem, hushåll, livskraftiga företag och den ekonomiska återhämtningen", skriver IMF.

Fonden konstaterar att finanspolitiskt stöd har förhindrat mer allvarliga ekonomiska nedgångar men samtidigt har det, tillsammans med minskade inkomster, ökat budgetunderskott och statsskulder till nya toppnivåer i flera länder.

Sammantaget uppgick budgetunderskotten 2020 till i genomsnitt 11,7 procent av BNP i utvecklade ekonomier, 9,8 procent i tillväxtekonomier och 5,5 procent i utvecklingsekonomier. Statsskulderna globalt nådde samtidigt i genomsnitt 97 procent av BNP 2020, och väntas därefter stabiliseras runt 99 procent 2021.

Trots de högre skuldnivåerna sjönk räntekostnaderna i genomsnitt i utvecklade ekonomier och i flera tillväxtekonomier, detta till följd av nedåttrenden i marknadsräntorna.

För att uppfylla sina mandat har centralbanker sänkt sina policyräntor och köpt statspapper, och därmed gett utrymme för den finanspolitiska responsen på pandemin. För låginkomstländer där finansieringen av stora underskott fortsatt utmanande, och dessa länder behöver nu assistans.

På medellång sikt bedömer IMF att budgetunderskotten kommer att minska i alla inkomstgrupper i takt med att återhämtningen tar fart och finanspolitiken anpassas. Statsskulderna som andel av BNP väntas därmed stabiliseras eller sjunka i flertalet länder, även om de fortsätter öka i några länder beroende på faktorer som åldrande och utvecklingsbehov.

IMF påpekar att osäkerheten om de finanspolitiska utsikterna är ovanligt hög; på uppsidan kan snabbare vaccineringar än väntat tidigarelägga ett slut för pandemin, höja inkomsterna och minska behovet av ytterligare stöd; på nedsidan kan en mer utdragen ekonomisk nedgång, en abrupt åtstramning av de finansiella förhållandena, en kraftig ökning i företagskonkurserna, volatilitet i råvarupriser eller ökande social oro stoppa återhämtningen.

"Generellt, ju längre pandemin pågår, desto större blir utmaningarna för de offentliga finanserna", skriver IMF.

Mot den bakgrunden måste prioriteringarna för finanspolitiken, enligt IMF, inkludera fortsatta stödåtgärder vid behov medan vaccinationerna pågår och återhämtningen förstärks.

IMF vill vidare att det globala samarbetet för att begränsa pandemin skalas upp, i synnerhet i fråga om vaccineringar till rimliga kostnader i alla länder. Enligt en analys i den globala konjunkturprognosen bedömer IMF att en starkare ekonomisk tillväxt kan resultera i över 1.000 miljarder dollar i ytterligare skatteinkomster i utvecklade ekonomier, kumulativt, till 2025, och samtidigt spara tusentals miljarder dollar i ytterligare stödåtgärder.

"Vaccineringarna kommer därmed mer än betala för sig själva och ge utmärkt valuta för de offentliga pengar som investeras i att trappa upp den globala vaccinproduktionen och -distributionen", skriver IMF.

Fonden skriver också att för att klara pandemirelaterade finansieringsbehov så kan beslutsfattare behöva överväga ett "temporär covid-19-återhämtningsbidrag", som kan tas ut på höga inkomster eller förmögenheter.


Budgetsaldo (procent av BNP)
2020 2021 2022
Global -10,8 -9,2 -5,4
USA -15,8 -15,0 -6,1
EMU -7,6 -6,7 -3,3
Japan -12,6 -9,4 -3,8

Statsskuld (procent av BNP)
2020 2021 2022
Global 97,3 98,9 99,0
USA 127,1 132,8 132,1
EMU 96,9 98,2 96,5
Japan 256,2 256,5 253,6Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.