Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-13

InDex Pharmaceuticals årsstämma

wysiwyg_image

Bengt Julander (till höger) verkar nöjd med sin investering i InDex Pharmaceuticals. Styrelsens ordförande Wenche Rolfsen och VD Peter Zerhouni

Fas IIb-studien på 215 patienter med ulcerös kolit avslutas snart. SEB avstår styrelseplats men behåller aktiemajoriteten. Det var några av sakerna som diskuterades vid InDex Pharmaceuticals årsstämma 6 maj 2019.

InDex vill hjälpa patienter med svår inflammatorisk tarmsjukdom

InDex största tillgång är läkemedelskandidaten cobitolimod, som är ett medel mot den kroniska magsjukdomen ulcerös kolit. Senast i slutet av juni månad räknar InDex med att samtliga patienter ska ha rekryterats. Resultatet kommer 8-10 veckor därefter. 

InDex hoppas att resultatet ska bli lika bra som tidigare kliniska studier. Inte minst viktigt är att medlet har en bra säkerhetsprofil. Det finns medel mot ulcerös kolit idag men alla patienter blir inte bättre och framför allt har medlen ofta mycket svåra biverkningar. Cobitolimods har en unik, fördelaktig verkningsmekanism jämfört med de biologiska läkemedel som används idag.

Partner behövs för kommande kliniska prover av cobitolimod

Parallellt med arbetet med fas IIb-studien söker InDex samverkan med partners inför den kostsamma fas III. Det sker bland annat genom nära kontakt med  läkemedelsföretag samt flitigt deltagande i seminarier och konferenser kring crohn- och kolitsjukdomar.  

Nya styrelsen utan storägaren SEB

SEBs representant i styrelsen, Andreas Pennervall, har avböjt omval och någon ny representant för banken föreslogs inte. Olika enheter inom SEB är sedan tidigare största ägare och har ökat sitt innehav under 2018 till 28,1 procent av kapitalet. SEBs ombud på stämman fick frågor om detta men gav ingen förklaring. Valberedningens ordförande föreslog att styrelsen ska bestå av fyra ordinarie ledamöter och ingen suppleant. Det blev också stämmans beslut. Wenche Rolfsen valdes till ordförande och Ulf Hacksell, Lennart Hansson och Stig Lökke Pedersen till ledamöter. 

Fortsatt bemyndigande för styrelsen att göra nyemission

Aktiespararna röstade mot förslaget som innebär en maximal utspädning på 20 procent, med eller utan aktieägarnas företrädesrätt.

Läs mer

Den 8 januari i år publicerade Aktiespararna en längre artikel om bolaget med rubriken ”InDex Pharmaceuticals inleder året med pengar på fickan”. Där nämns bland annat de nya ägarna som investerade cirka 37 milj kronor i bolaget. 

Författare och bevakare: Charlotta Malm

2019-05-13

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.