Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-23

75-årsfirande Industrivärden om nya investeringar: ”Granskar intressanta branscher”

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT. Den 17 april höll Industrivärden sin årsstämma i Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm med omkring 400 nöjda stämmodeltagare. Före stämman serverades en utsökt god måltid med anledning av bolagets 75-årsjubileum. Vd Helena Stjernholm gav en fullödig redovisning om bolagets verksamhet och en exposé över bolagets historia, dokumenterad i en jubileumsbok som tilldelades varje stämmodeltagare. 

Sveriges Aktiesparares Riksförbund företräddes av Svante Hezekielsson, som gratulerade Industrivärden till bolagets första sjuttiofem år. Han framhöll att många aktiesparare har Industrivärden som ett basinnehav i en långsiktig portfölj och ser fram emot fler framgångsrika år.

Svante Hezekielsson pekade på att Industrivärden äger en maktposition i flera av Sveriges största bolag, som är värd mer än vad det egna börsvärdet visar.

Han konstaterade att detta också medför ett stort ansvar, som Industrivärden väl lever upp till genom aktiva insatser för att utveckla och stärka innehavsbolagen. Insatser som skapar långsiktig lönsamhet och starka värdefulla bolag till gagn för oss aktieägare och för hela vårt samhälle.  Livskraftiga företag är ju helt avgörande för att vi ska kunna behålla vårt svenska välstånd.

Ett stort tack framfördes till Industrivärdens styrelse, företagsledning och medarbetare för detta arbete.

Industrivärden prioriterar fortsatta satsningar på sina portföljbolag. Man analyserar dessutom ständigt nya investeringsmöjligheter. De alternativinvesteringar som utvärderats under 2018 har haft en svag utveckling och inte lett till någon ny investering. På Aktiespararnas frågor kring nya investeringar svarade vd Helena Stjernholm att man granskar intressanta branscher. Företagen skall ha en god position, möjligheter att växa på sikt och vara tillräckligt stora för att kunna ge tillbaka tillräckligt mycket för nedlagt arbete.

Industrivärden sålde under 2018 delar av innehaven i SSAB och Ica med god vinst. Resten av Ica är på väg att säljas under 2019 och den långsiktiga skulden närmar sig noll. Det är, med hänsyn till omvärldsläget, en bra åtgärd. Aktieportföljens ganska stora exponering mot konjunkturkänsliga bolag föranledde Aktiespararna att fråga om styrelsen utöver reduceringen av innehavet i SSAB övervägt någon annan åtgärd för att minska konjunkturkänsligheten? Vd Helena Stjernholm svarade att man tror på långsiktighet, att man har starka innehavsbolag som man känner väl, att man får acceptera svängningar i konjunkturen och att Industrivärden över tid har utvecklats bättre än en indexnära portfölj.  

Både styrelseordförande Fredrik Lundberg och vd Helena Stjernholm konstaterade att Industrivärden har en stark position inför framtiden och inleder nästa verksamhetsår med stor tillförsikt.  

Bolagsbevakare och författare: Svante Hezekielsson.

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.