Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-17

INDUTRADE: 3 KV VÄNTAS BLI RELATIVT SVAGT, SEN LJUSNING - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Generellt sett har det börjat ljusna något på marknaden, men början av det tredje kvartalet väntas bli åt det svagare hållet för Indutrade i samband med att många bolag förmodligen kommer att ha förlängda semesterperioder och på så sätt behöva jobba med sin kostnadsbas.

Det uppger Bo Annvik i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med delårsrapporten.

"Bortsett från att juli och augusti förmodligen kommer vara relativt svaga, tror jag hösten blir något bättre om man tittar på den generella efterfrågesituationen, jämfört med det gånga andra kvartalet. Fler länder och marknader väntas öppna upp framöver och inte minst inom fordonsindustrin", säger vd:n.

Vidare pekar Bo Annvik på att fordonssegmentet samt verkstadsindustrin varit mest drabbade under det andra kvartalet vilket till viss del slagit negativt mot Indutrade under det andra kvartalet.

"Fordonssektorn var ju helt nedstängd under inledningen av det andra kvartalet men har sedan succesivt öppnats upp, men förvisso till en ganska liten grad i förhållande till full kapacitet", säger han och fortsätter:

"Det känns som att detta rör sig i positiv riktning och känslan är att kommersiella fordonsaktörer också har en bättre ökningstakt nu än tidigare. De nästkommande två kvartalen kommer förmodligen bli åt det positivare hållet".

Fordonssegmentet är dock förhållandevis ganska litet för Indutrade och utgör knappt fem procent av den totala verksamheten, framhåller Bo Annvik.

Något bättre gick det för bland annat affärsområdet Flow Technology under det andra kvartalet där omsättningen kom in något högre än under motsvarande period i fjol. Coronapandemins effekter har bidragit i form av att medicintekniska gasledningssystem och annan medicinsk utrustning efterfrågats.

"Den effekten minskar nog med det gångna andra kvartalet. Men jag tror fortfarande affärsområdet kommer stå sig starkt in i det tredje och fjärde kvartalet också".

Har statligt stöd bidragit till det starka resultatet som ni gör för kvartalet?

"Vissa av våra mindre lokala bolag som haft stora intäktsnedgångar har sökt och fått statligt stöd - och det har haft viss marginalförsvarande effekt. Men i det stora hela har det starka kvartalsresultatet kommit från bolagen inom infrastruktur- och medicinsegmenten som levererat väl".

Såväl omsättning, rörelseresultat och resultatet efter skatt kom in strax över fjolårets jämförelsekvartal, men klart över analytikersnittet enligt Infronts sammanställning.

Inga förvärv har gjorts under kvartalet, vilket är lite olikt er. Är det en direkt covid-19-effekt?

"Det är medvetet från vår sida. Vi vill begränsa risk och förstå vart marknaden tar vägen först. Det är inte idealiskt att köpa bolag nu med ett instabilt marknadsläge. Däremot hålls dialoger med bolag fortlöpande och vi har inte missat några tillfällen. Förhoppningsvis får vi en ketchupeffekt lite längre fram i tiden när marknader blir allt mer stabila".

Indutrade fick ett varmt bemötande av marknaden efter att rapporten kablats ut på fredagen. Vid 15-tiden var aktien upp nästan 8 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.