Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-24

Ineffektiv extrastämma i Amasten

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT: ICA-handlarnas förbund blev, genom en apportemission, i somras största ägare i fastighetsbolaget Amasten. De uppnådde drygt 40 procent av kapital och röster i Amasten och ställde krav på att få tillsätta två styrelseledamöter. Självklart ska en stor ägare vara representerad i styrelsen så därför hölls på måndagen en extrastämma för att välja in två nya ledamöter.

 

Många deltagare, men endast två röstberättigade

Stämman hölls på ett elegant advokatkontor på Strandvägen i Stockholm. Endast två aktieägare var anmälda enligt den preliminära röstlängden, men runt det stora förhandlingsbordet satt 16 personer. För att stämman skulle kunna genomföras hade det räckt med de två anmälda aktieägarna och de två kandidaterna till styrelsen, men tre gånger så många tjänstemän utan yttranderätt eller rösträtt hade alltså samlats där under arbetstid.

 

Pinsamt för största ägaren att inte registrera sina aktier

Aktiespararnas ombud ifrågasatte detta uppbåd och undrade vad alla dessa personer hade där att göra. Något helt klarläggande svar fick vi inte, men än att en del var advokater och en del representanter för stora ägare, bland annat ICA-handlarna, som inte hade rösträttsregistrerat sina aktier inför stämman. Aktiespararna frågade om inte denna folksamling var ett ineffektivt utnyttjande av Amastens resurser, kunde inte alla dessa människor göra nytta på annat håll? Något svar på den frågan uppfattade vi tyvärr inte.

 

Katt bland hermelinerna?

När stämman så småningom röstat ja till att styrelsen skulle utökas med två ledamöter - ingen av de befintliga ledamöterna ville lämna sin plats - och beslutat att välja Bengt Kjell och Jakob Pettersson, avslutade advokaten Erik Borgblad stämman. Det märkliga var att alla deltagare då satt kvar vid bordet, ingen reste sig och gick. Många tysta blickar vändes mot Aktiespararnas ombud som efter ett par minuters tystnad valde att tacka för sig och lämna salen. Möjligen inväntade de att kunna hålla ett första, konstituerande, styrelsemöte. 

 

BolagsbevakareLeo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.