Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-08

INFLATION: BOPRISUPPGÅNGEN FÅNGAS I INFLATIONSBERÄKNING - SCB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska bostadspriser har stigit kraftigt under lång tid och har tagit ytterligare fart under pandemin. Trots att KPI endast mäter priser på varor och tjänster fångas denna prisuppgång i inflationsstatistiken.

Det skriver SCB på torsdagen.

"Det korta svaret är att bostadspriserna visst fångas upp i konsumentprisindex men utifrån de räntekostnader som är förknippade med att äga en bostad", säger Beatrice Ljung, statistiker på SCB.

Prisförändringar för boende i ägda bostadsformer beräknas genom en så kallad "brukarkostnadskalkyl" som kan beskrivas som den hyra som skulle betalas om ägaren skulle hyra sin egen bostad. De kostnader som ingår är exempelvis räntekostnader, kommunal fastighetsavgift, underhållskostnader och försäkringar.

Störst andel av kostnaderna är räntekostnaderna och det är främst i denna komponent som prisförändringar av bostadspriserna fångas upp, skriver SCB. Räntekostnaden beräknas av ränteläget och hur stort kapital som lagts i boendet och det ökar när bostadspriserna stiger.

Däremot ingår inte bostadspriserna direkt i KPI eftersom det är en transaktion mellan hushåll, påpekar SCB, utan KPI mäter de varor och tjänster som hushållen konsumerar.

"Det finns visserligen en internationellt erkänd metod som utgår från försäljning av nya bostäder till hushåll, den så kallade 'nettoanskaffningsansatsen'. Även om metoden inte inkluderar transaktioner mellan hushåll finns dock andra svårigheter, som att exkludera markvärdet. Bostadspriset inkluderar nämligen mark, vilket är en tillgång. Och priset på tillgångar mäts inte i KPI", säger Beatrice Ljung.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.