Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-12

”Risk för snabbare räntehöjningar”

wysiwyg_image

Konsumentpriserna i USA steg 0,1 procent i december, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 2,1 procent.

Det visar siffror från den amerikanska statistikmyndigheten som presenterades under fredagen.

Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före samt med en uppgång med 2,1 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Reuters snittprognos.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,3 procent i november, och ökade 1,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Analytiker hade räknat med kärn-KPI skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och ha stigit 1,7 procent jämfört med samma månad i fjol.

I november steg KPI 0,4 procent jämfört med månaden före medan kärn-KPI steg 0,1 procent. Inflationstakten var 2,2 procent för KPI och 1,7 procent för kärn-KPI.

Källa: Direkt

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar:

"Risk föreligger att marknaden börja misstänka att Fed underskattat inflationstrenden, varvid fler och snabbare räntehöjningar skulle vara att vänta. Samtidigt bör Fed känna sig relativt komfortabla i nuvarande situation och kan nog tänka sig att inflationen tillåts stiga lite mer och längre än vid tidigare högkonjunkturer. Frågan är såklart om marknaderna köper det? Amerikanska räntor steg som en konsekven av inflationsutfallet men dollarn förblev svag. Det blir spännande att följa utvecklingen och om vi kommer se något större skifte på marknaden kring framtida inflationsförväntningar. Det är något som skulle ha negativ bäring på börsen".

Läs analytikerns senaste utblick för 2018 här!

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.