Du är här

2017-09-05

Inför Clas Ohlsons rapport

wysiwyg_image

Clas Ohlsons säsongssvaga första kvartal väntas bjuda på en ökad vinst då tidigare norsk valutapress uteblir och sänkta kostnader i Storbritannien spås ge ytterligare genomslag. Rapporten innehåller även försäljningsutvecklingen i augusti där tuffa jämförelsetal möts.

Resultatet i det första kvartalet, som omfattar perioden maj till juli, brukar vara säsongsmässigt svagt. Enligt SME Direkt räknar analytikerna i snitt med en rörelsevinst på 98,4 miljoner kronor. En vinst i linje med förhandstipsen skulle ge 14 procent av det prognostiserade helårsresultatet, vilket åskådliggör det starka säsongsmönstret väl.

Det stundande delåret är den första rapporten med nya vd:n Lotta Lyrå som närmast kommer från posten som utvecklings- och expansionschef på Ikea Gruppen. Enligt en kommentar från Carnegie är det lite tidigt att vänta sig någon större strategiförklaring från den nya vd:n redan nu.

Några punkter inför rapporten:

* Clas Ohlsons bruttomarginal väntas enligt SME ha stigit till 40,4 procent (39,1) då bland annat pressen från den norska kronan som märktes stora delar av föregående verksamhetsår nu i stället väntas ha vänt till medvind.

* Analytikernas räknar i snitt med att den jämförbara försäljningen i kvartalet har backat med 2,2 procent. Första kvartalet för ett år sedan sjönk den med 1 procent.

* Som vanligt släpper Clas Ohlson försäljningssiffror för inledningen av det efterföljande kvartalet, denna gång för augusti, och här möter bolaget starka jämförelsetal från året innan. Analytikerna tror i snitt på en total försäljningsökning på 3,7 procent (+9% augusti 2016) och en tillväxt i lokal valuta på 2,6 procent (+10% augusti 2016).

* Hur går det i Tyskland? Clas Ohlsons öppnade sin första butik i Hamburg i mitten av maj 2016 och följde upp med ytterligare två Hamburgbutiker under hösten. En fjärde Hamburgbutik är planerad för vintern 2017.

* Hur utvecklas Storbritannien? Clas Ohlson har stängt sex av de sju brittiska butiker som sagts ska bort. Årliga besparingar kopplade till butiksstängningarna väntas uppgå till 60 miljoner kronor med full effekt verksamhetsåret 2017/2018. När den sjunde är stängd, en butik i Croydon, väntas ytterligare 10 miljoner i besparingar.

Rapporten väntas onsdagen den 6 september klockan 7.00 och följs av en rapportpresentation som inleds klockan 8.30.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.