Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-30

Delningen som ska ge dubbel verkstadsglädje: "Redo för börsen"

wysiwyg_image

Verkstadsjätten Atlas Copco delas i två. 
Nu siktar Epiroc på att skapa större aktieägarvärde – för alla inblandade.
– Våra möjligheter är stora, säger vd Per Lindberg. 

Småspararfavoriten Atlas Copco genomgår en stor förändring. 

Gruv- och bergbrytningsverksamheten Epiroc knoppas av och noteras på Stockholmsbörsen inom kort. 

Nytillskottets koncernchef Per Lindberg anser att alla pusselbitar finns på plats för att både utveckla bolaget och leverera glädje till spararna. 

Att göra sina stora, komplexa kostymer mindre och dela ut eller sälja av affärsområden är en trend som blir allt hetare i börsvärlden.

Senast i raden att knoppa av ett ben och sätta på börsen är Atlas Copco. 18 juni är det tänkt att Epiroc, som är inriktat mot gruv- och bergbrytning, infrastruktur och råvaror, ska göra sin första dag som noterat bolag. 

– Det råder inga tvivel om att vi är redo för börsen. Organisationen är väl förberedd, säger vd Per Lindberg på Epirocs första, historiska kapitalmarknadsdag i Örebro. 

"Finns inga större synergier" 

Atlas Copco kommer framöver att koncentrera sig på kunderna på industrisidan – som fortsatt är betydligt större både omsättnings-, resultat- och personalmässigt.

Per Lindberg är övertygad om att Epiroc, som har omkring 13 000 anställda och stod för 31 miljarder kronor av Atlas Copcos sammanlagda omsättning på 116 miljarder kronor och noterade ett rörelseresultat på 5,9 miljarder kronor 2017, får en större glans av att sköta sig självt. 

– Det gäller även för Atlas Copco. Det finns väldigt begränsade synergier mellan bolagen. Delningen kommer att göra det enkelt att komma närmare kunderna och att ta snabba och bra beslut. 

Utrustning och service står för 72 procent av Epirocs omsättning medan verktyg och tillbehör utgör resterande del av försäljningen. Eftermarknadens vikt är stor, betonar Per Lindberg. 

Epiroc har försäljning i cirka 150 länder. Nordamerika, Europa och Asien/Australiens betydelse är jämnstora och regionerna står tillsammans för nära 75 procent av omsättningen. Övriga världsdelar samsas om 25 procent av omsättningen. 

"Starka siffror"

Per Lindberg, som tillträdde som vd efter tolv år på motsvarande post på Billerud/Korsnäs, är tillfreds med den resultatmässiga utvecklingen. I det första kvartalet växte Epiroc omsättningsmässigt med 11 procent, noterade en försäljning om 8,2 miljarder kronor, medan rörelseresultatet steg 7 procent och landade på 1,5 miljarder kronor. 

– Vi har visat väldigt starka siffror. I mina ögon är det imponerande, säger han, och lyfter bland annat fram en stark orderingång.

Epiroc passade även på att berätta om ett antal av sina finansiella mål. Ett sådant är att växa med omkring 8 procent per år över en konjunkturcykel och att slå marknaden. Rörelsemarginalen ska vara branschledande medan målet är att dela ut 50 procent av vinsten över en konjunkturcykel. 

– Vi ska fokusera på att växa organiskt, men siktar även på att göra vissa förvärv, säger Per Lindberg. 

Epiroc presenterar sin första kvartalsrapport som börsnoterat bolag den 19 juli. Då ska det redogöras för 2018 års andra kvartal.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.