Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-06

”Ingen ska behöva dö i väntan på transplantation”

wysiwyg_image

ANNONS innehåll från Xvivo AB

Det är bara cirka 25 procent av alla donerade lungor som går till transplantation. En anledning är att det fram till nu varit svårt att kontrollera deras kvalitet.

Ungefär 20 procent av de patienter som sätts på väntelistan dör innan de hinner få ett nytt organ. Svenska XVIVO Perfusion har utvecklat en lösning som räddar liv världen över och gör att fler organ går att ta tillvara på.

Magnus Nilsson, verksam som vd 
på XVIVO, grundade 1998 ett bolag som fokuserade på behandling av organ utanför kroppen. När han fick kontakt med den norske professorn Stig Steen som arbetar i Lund föll den sista pusselbiten på plats.

Samarbetet utmynnade i den så kallade STEEN SolutionTM, den första lösningen som möjliggör att organ kan hållas vid liv i kroppstemperatur utanför kroppen. Forskningsfokus började med lungtransplantationer och har fortsatt med andra organ.

Tidigare har de lungor som ska transplanteras varit tvungna att hållas nedkylda hela tiden fram till transplantation. På kalla organ är det svårt att säkerställa kvaliteten varför de flesta kasseras.

– Tar man vår vätska och pumpar den genom lungan, samtidigt som man låter den ”andas” i en respirator, då kan man mäta syre- och koldioxid-utbyte och verifiera kvaliteten. Enda sättet att mäta kvaliteten är att göra lungan varm innan mätningen, säger Magnus Nilsson.

Efter att ha varit en del av Vitrolifes produkter knoppades 2011 teknologin och produkterna av till
ett helt nytt bolag som fick namnet XVIVO Perfusion, och som i dag finns registrerat på Nasdaqs midcap-lista.

– Vi har gått stadigt framåt. Produkterna har blivit godkända i USA, där vi idag har 60 procent
av vår försäljning. Resterande 40 procent kommer framför allt från Europa. Samarbetet med professor Stig Steen fortgår och vi har nu en lösning och en transportenhet avsedd för hjärttransplantationer. Här har tester på grishjärtan visat att XVIVO:s lösning kan hålla dem vid liv i 24 timmar utanför kroppen, jämfört med de 5-6 timmar som de klarar i nedkylt läge.

 

wysiwyg_image

– Vår plan är att genomföra kliniska prövningar på produkten och ha den godkänd om några år. Vi fortsätter att utveckla transplantationslösningar för fler organ, exempelvis lever, vilka vi också hoppas kunna ta till marknaden. I slutändan handlar det om det mänskliga värdet. Ingen ska behöva dö i väntan på transplantation, avslutar Magnus Nilsson.

Läs mer om Xvivo här. 

 

Text: Xvivo AB

Författare Jonatan Andersson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.