Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-29

Ingves kvar som riksbankschef

wysiwyg_image

Stefan Ingves fortsätter som chef för Riksbanken i ytterligare fem år. "Ett antiklimax", säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Riksbanken bekräftar att Stefan Ingves får förnyat chefsförtroende fram tills 2023 i ett pressmeddelande på fredagen.

Samtidigt får vice riksbankschef Kerstin af Jochnick, förnyat mandat på sex år.

"Stefan Ingves har på ett utmärkt sätt lett Riksbankens arbete under de senaste tolv åren. Hans breda kompetens och internationella erfarenhet har spelat en viktig roll för Riksbankens arbete under dessa år. Det borgar för en god kontinuitet i Riksbankens arbete de kommande åren", säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

"Ett antiklimax"

– Det blev lite antiklimax, kan man konstatera, säger Robert Bergqvist till SvD Näringsliv, och syftar på de många spekulationer om vem som skulle kunna bli Stefan Ingves efterträdare.

– Här hade man en chans att utse en kvinna som riksbankschef, men det har vi inte fått, fortsätter Robert Bergqvist.

Han kan dock tycka att det är bra att få en viss typ av kontinutet och stabilitet i penningpolitiken.

– Nu kommer inte utsikterna för penningpolitiken att förändras så mycket. Lagd plan ligger. Vi har en fortsatt mjuk riksbank, säger Robert Bergqvist.

Uppskattar bidraget

Riksbanken konstaterar samtidigt att Kerstin af Jochnick också på ett utmärkt sätt bidragit till Riksbankens arbete de senaste sex åren, inte minst inom området finansiell stabilitet.

"Fullmäktige var eniga i sitt beslut och sätter stort värde i att både Ingves och af Jochnick vill fortsätta sitt arbete på Riksbanken under ytterligare en mandatperiod", säger Susanne Eberstein och Michael Lundholm.

Låg ränta innebär en svag krona. Kronan försvagades snabbt efter beskedet om att Stefan Ingves blir kvar medan Stockholmsbörsen steg och handlas ungefär 0,3 procent upp.

Aktiespararen/Nyhetsbyrån Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.