Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-28

Insynspersoner tecknar i veckans raket: "Viktigt att visa intresse"

wysiwyg_image

Insynsregler har förhindrat styrelse och ledning i Oasmia att köpa aktier under större delen av det turbulenta året för forskningsbolaget.

Men på onsdagen meddelade bolaget att både styrelseordförande och vd köpt teckningsrätter i den pågående emissionen.

"Det är svårt att veta vad som kan vara kursdrivande, men för att vara på den säkra sidan så har vi varit logg-listade permanent sedan jag tillträdde, men nu hade vi ett fönster och jag tycker att det är ett rasande spännande bolag", säger styrelseordförande Jörgen Olsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Vd och styrelseordförande köper

Både Jörgen Olsson och vd Sven Rohmann har köpt 900.000 teckningsrätter var. Eftersom ingen av dem äger några aktier sedan tidigare köptes teckningsrätterna i ordinarie handel på Stockholmsbörsen. Att köpa aktierna direkt på marknaden, i stället för teckningsrätter, var enligt Jörgen Olsson aldrig aktuellt.

"För mig var det givet att delta i emissionen för det är viktigt att vi får den stängd och täckt", säger han och menar att det finns en poäng i att han som ordförande visar intresse för den pågående emissionen. En emission som till en början fick ett ganska svalt mottagande.

"Med den udda historia som har varit i bolaget så var det ett ganska lågt intresse i början, men nu har det nästan blivit ett explosivt intresse. Det syns ju i kursutvecklingen om inte annat", säger Jörgen Olsson.

Aktien rusar i turbulent emissionstid

Med torsdagsförmiddagens kursuppgång på 7,6 procent till 4:70 kronor har aktien stigit 57 procent de senaste fem handelsdagarna, och så här långt har teckningsrätterna, i vart fall i teorin, varit en god affär för ordförande och vd.

Enligt Finansinspektionens insynslista betalade Jörgen Olsson 1:32 kronor för sina teckningsrätter och Sven Rohmann köpte till en snittkurs om 1:61.

Enligt emissionsvillkoren ger fem teckningsrätter rätt att köpa fyra stycken aktier för 2 kronor styck. Transaktionen innebär därmed att Jörgen Olsson kommer att ha betalat drygt 2,6 miljoner kronor för 720.000 aktier i bolaget, vilket ger en snittkurs på 3:60 kronor, och Sven Rohmann kommer att få sina aktier för närmare 2,9 miljoner kronor och en snittkurs på 4 kronor.

Under slutet av förra året rasade en infekterad ägarstrid i bolaget mellan den dåvarande storägaren och arbetande styrelseordförande Julian Aleksov och den störste ägaren Per Arwidsson. Resultatet blev att hela den sittande styrelsen avsattes vid en extra bolagsstämma i mars i år.

Den nya styrelsen inledde ett utredningsarbete för att bringa klarhet i de transaktioner och emissioner som i mångt och mycket låg till grund för ägartvisten, och sedan den nya styrelsen tillträdda har pressmeddelandena duggat tätt från forskningsbolaget med säte i Uppsala. Bland annat har bolaget lämnat in en anmälan till ekobrottsmyndigheten rörande de transaktioner den gamla styrelsen avsåg att göra. Julian Aleksov har frånträtt alla åtagande för företaget och även sålt hela sitt innehav. Dessutom har MGC Capital, som ansåg sig ha rätt till teckningsrätter från en uppgörelse av en större skuld som skulle ha gjort MGC till näst största ägare, stämt Oasmia på motsvarande 220 miljoner kronor.

"Det har varit en intensiv period", konstaterar Jörgen Olsson men menar samtidigt att arbetet går framåt.

"Jag är själv förvånad över hur mycket av den gamla, bedrövliga, historien som vi har kunnat rensa ut", säger han till Direkt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.