Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-24

Investera i en bättre framtid

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2019

Den 15 mars strejkade över 1.6 miljoner unga över hela världen, många under­ 18 år, mot vuxnas oförmåga att ta ­klimathotet på allvar. Men det är inte bara politiker som behöver vakna upp. Det gäller också alla oss andra.

Jag har själv dåligt samvete över att jag inte helt anammat hållbarhetstänket, i alla fall inte på samma handlingskraftiga sätt som ”Greta-generationen”. Såklart vill jag, och alla med mig förmodar jag, hålla vår planet vid liv så länge vi bara kan. Så hur kan jag på bästa sätt göra skillnad?

Det finns ju de vanliga ramsorna med att inte flyga, spara på vatten och el eller äta mindre kött. Själv flyger jag inte mycket och äter mest vegetariskt. Men jag har även blivit mer och mer intresserad av att investera­ ­hållbart. Jag tror nämligen att en av de absolut ­viktigaste sakerna man kan göra för vår planets framtid är att se till att våra pengar arbetar på ett hållbart sätt. För visst kan jag duscha tre minuter kortare, men jag tror att jag kan göra större skillnad om jag medvetet väljer hur jag investerar mina sparpengar och påverkar hur min pension investeras.

Tänk om alla svenskar ringde upp sina pensions­bolag för att försäkra sig om att deras tjänstepension förvaltades med fokus på hållbarhet. Sanningen är nämligen att många av de större pensionsbolagen ­ligger efter med sitt hållbarhetsarbete.

Ett annat alternativ är att själv gå in i premie­pensionssystemet och välja fonder märkta med “M/E” för miljö och etik eller själv sortera fram fonder på deras fondtorg som till exempel exkluderar tobak, vapen eller kärnvapen. För man skall inte glömma, att som ­investerare har vi också ett ansvar, och kan genom våra investeringar påverka annat än bara vår egen ekonomi.

ESG (Environmental Social and Governance) och SRI (Sustainable and Responsible Investments) är några av de termer som möter mig när jag försöker hitta fram till hur jag skall stilla mitt dåliga samvete med genomtänkta investeringsval. Som tur är har Sverige rätt många riktigt bra tjänster för att man som investerare skall kunna kontrollera sina fondval.

Exempel är Hållbarhetsprofilen, Svanenmärkning eller fonder som fokuserar på till exempel miljö och klimat.

På Avanza kan man filtrera på klimatfonder, Fondkollen har också bra sökredskap och via Börsdata kan man sortera fram aktier, skandinaviska och ­amerikanska, som arbetar inom till exempel sol- och vindenergi. Man kan också titta på hur Svenska ­kyrkan investerar.

Flera studier har på senare tid även visat att man inte behöver kompromissa med avkastningen för att investera­ hållbart. Som exempel kan man titta på MSCI KLD 400 SOCIAL INDEX, ett index som innehåller 400 ESG-fokuserade amerikanska företag, som givit en årlig avkastning på 9,9 procent sedan 1994. Det indikerar att man får minst lika bra avkastning när man investerar hållbart, om inte bättre. En annan stor studie gick igenom över 2 000 andra studier som undersökt sambandet mellan ESG och företags finansiella resultat.

I över 90 procent av de 2000 studierna hittades inget negativt samband, och i de flesta fall var det snarare en positiv­ koppling. En liknande trend ­observerades i en studie gjord på Harvard Business School år 2014, där man visade att företag som aktivt arbetade med hållbarhet hade bättre avkastning på börsen och lägre volatilitet.

För oss privata­ investerare­ finns det alltså i dag ingen anledning att inte ha en hållbarhet­saspekt i vårt sparande.

Skribent: Linnea Schmidt.

Författare Redaktionen