Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-10

Investmentbolag i spel- rapport från Angler Gamings årsstämma

Åtta ägare med tillsammans ca 20% av aktierna hade på fredagen samlats för att hålla årsstämma i Angler Gaming. Bolaget har sitt säte på Malta, men handlas på Spotlight till följd av att det 2012 delades ut till Betssons aktieägare. Betsson hade beslutat att fokusera på en enda spelplattform och av det som blev över skapade man Angler Gaming.

Det kan synas krångligt och tidsödande att bolagsledningen en gång per år reser till Stockholm för att hålla årsstämma, men förklaringen är att fortfarande är ca 90% av ägarna svenskar och det är bara i Sverige som det är handel i aktien.

Bolaget har vuxit till att finnas på 21 marknader, är skuldfritt och lönsamt. Angler Gaming har spellicenser i Sverige, Malta och Curaçao. Verksamheten bedrivs i helägda dotterbolag i en skalbar plattform och vänder sig både till andra företag i branschen och direkt till slutkunder (spelare). Allt sker via internet. 

Varför är man då baserade på Malta som har högre bolagsskatt än Sverige? - Jo, förvisso är skatten hela 35% på vinsten där, men bolaget får tillbaka 30% så den verkliga skatten är bara 5%. En annan anledning är att Malta är centrum för världens spelföretag, en stor del av branschen är samlad där.

Direktavkastningen är ca 8%, den har stigit i takt med den svenska kronans försvagning. Aktien kan vara ett bra sätt att sprida valutarisken i portföljen om man inte har några etiska problem med att äga aktier i spelbolag.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.