Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

Investmentbolaget om utdelning: "Ägarna ska kunna kräva det"

wysiwyg_image

Svolders vd Ulf Hedlundh om aktieutdelningar, hur man hanterar kriser, namnbytet och resan till att bli vd för ett investmentbolag.

Svolder noterades 1993 och har haft en fin utveckling med god avkastning genom åren men som för många bolag har de varit ett utmanande år.

Investmentbolagets portfölj består av totalt 21 börsnoterade innehav där de två största; GARO och Troax utgör cirka 30 procent av portföljen.

Resan började på Alfred Berg Kapitalförvaltning, det var några kollegor som såg en potential för noterade svenska små och medelstora bolag. Innan dess studerade Ulf Hedlundh på Handelshögskolan i Stockholm. Intresset för aktier började tidigt men några saker ville han bestämt inte syssla med.

– Jag skulle inte arbeta på bank eller med redovisning, efter studierna så började jag givetvis på bank ändå.

Det första jobbet efter studierna blev som kreditbedömare på bank och efter det gick han vidare till Alfred Berg Kapitalförvaltning. Ulfs intresse för aktiemarknaden handlar till stor del om verkligheten bakom siffrorna, hur aktiemarknaden utvecklar samhället.

Är du uppväxt med aktiekulturen?  

– Min far var metallurg och ingenjör men var egentligen mer intresserad av ekonomi än teknik. Det var via honom som man på ett eller ett annat sätt kom in i aktier.

Hans två första innehav var också investmentbolag i form av Företagsfinans och Rangeinvest.

År 1993 på Alfred Berg Kapitalförvaltning analyserar några medarbetare nordiska småbolags värdering i förhållande till stora bolag. Analysen påvisar en stor potential för aktier i små och medelstora bolag i Sverige och Finland. Då föds idén att skapa ett börsnoterat investmentbolag med en sådan placeringsinriktning.

Således bildar Investment AB Bure, Banco Fonder, AMF Pension och Alfred Berg tillsammans med 1 700 privatpersoner Svolder AB. Det tog endast tre och en halv månad för projektet att gå från idé till verklighet.

Investmentbolaget hette från början Gungner, Odens träffsäkra spjut men bolagets rådgivare slarvade med efterforskningarna och familjen Gungner var svårförhandlade. Således föddes Svolder, som är ett sjöslag mellan nordiska kungar som ledde till att ett framgångsrikt nordiskt rike bildades, året var 1000.

– När vi startade Svolder var grundtanken att vi skulle bli ett alternativ till investeringar som institutioner hade i små bolag.

Ulf Hedlundh beskriver strategin bakom Svolders innehav. Det är inga källarbolag som det går in i, utan det kan vara bolag där en duktig ledning tröttnat på byråkratin i större bolag och får göra mer i mindre bolag.

wysiwyg_image

– Vi nischar in oss i företag med ett börsvärde runt 20 miljarder, till skillnad från en småbolagsfond, där det är bolag som har ett börsvärde runt 60 miljarder. Vi är mer inriktade mot lite mindre bolag, fortsätter Svolders vd.

Corona-krisen har bidragit till en volatil börs, från botten någon gång i mitten av mars till att sakta börja återhämta sig. Ekonomi har varit ansträngd och många bolag har haft ett kämpigt år, även Svolder har fått se sin aktie backa. En bottennotering var i mitten på mars då aktien sjönk till 80 kronor.

Hur har du upplevt dessa utmaningar?

– Ibland är det skönt att ha varit med ett tag, jag har varit med om att börsen en måndag föll 20 procent. Man vet om att det kommer kriser men man vet också om att det finns en värld efter krisen.

Han fortsätter med att reaktionerna på börsen förvånar honom, hur snabbt det vänder ner för att sedan återhämta sig lika snabbt utan att något egentligen motiverar de kraftiga rörelserna.

– Det är väldigt centralt att ha långa pengar på börsen, och det finns för lite av det idag.

Ett innehav som verkar inom en bransch som har tagit mycket stryk de senast månaderna, Scandic, såldes av.

Hur resonerade ni kring den försäljningen?

– När bolaget meddelade att de skulle göra en nyemission var det inte vilken nyemission som helst, det var mycket pengar som de skulle ha in. Aktien började gå bra efter raset och vi tyckte att det gick lite för bra. Vi bedömde återhämtningen lite väl snabb och det är ett osundhetstecken. 

Utdelningar har varit en vattendelare under 2020, Ulf Hedlundh tycker att aktieutdelningar är viktigt.

– Det är en naturlig ersättning för att man satsar pengar i ett bolag. Aktieutdelning är skattade pengar som bidrar på många sätt.

– 2020 är ett år då alla behöver hjälpa till, om vi slutar med utdelningar på sikt då skjuter vi oss själva i foten.

Det här är Ulf Hedlundh:

Född: 1960 i Bergslagen

Karriär: Tidigare analys- och förvaltningsansvarig inom Alfred Berg Fondkommission och Alfred Berg Kapitalförvaltning. vd för Svolder.

Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm

Författare Jakob Palmgren