Du är här

2018-05-16

Investor förlorar skattetvist

wysiwyg_image

Tre bolag som är i intressegemenskap med Investor, nämligen Indif, Rotca och Instoria Sweden AB, får inte göra avdrag för vissa ränteutgifter som bolagen har haft till Investor under beskattningsåren 2013 och 2014, vilket medför att Investor förlorar en tvist om 740 miljoner kronor mot Skatteverket.

Det framgår av ett pressmeddelande från Kammarrätten i Stockholm, baserat på
tre domar som meddelats på onsdagen.

Investor har lånat ut pengar till de tre bolagen, bildade inför Investors förvärv av Permobil (Instoria), Mölnlycke (Rotca) och Lindorff (Indif), men enligt Kammarrätten till en så hög ränta att "det huvudsakliga skälet för de
aktuella skuldförhållandenas uppkomst är att intressegemenskapen ska få en väsentlig skatteförmån".

Enligt Svenska Dagbladet, somrapporteradeom ärendet i april, vill Skatteverket ha 740 miljoner kronor mer i skatt till följd av upplägget.

Ränteavdragen som inte medges är 325 miljoner kronor för Lindorff-köpet, ett belopp som Indif betalade i ränta till Investor, räntor på 1,1 miljarder kronor för Mölnlyckeförvärvet, och på 215 miljoner kronor vid Permobilförvärvet. Sammanlagt således cirka 1,6 miljarder kronor.

Investors ir-chef Magnus Dalhammar bekräftar för Nyhetsbyrån Direkt att det omtvistade beloppet är 740 miljoner kronor, en summa som nämns som eventualförpliktelse i årsredovisningen för 2017. Någon reservering för beloppet har inte gjorts.

"Vi har fått domen i dag och ska framöver analysera den, och ta ställning till om vi ska gå vidare med det", säger han, och påpekar att Investor anser sig ha agerat i linje med gällande lagstiftning.

Någon information om när skatten måste betalas och vilket kvartal som eventuellt kommer att belastas av beloppet, som motsvarar drygt 96 öre per Investoraktie, har investmentbolaget i skrivande stund inte.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.